اروپا باید از ابتکار برزیل و چین درباره اوکراین حمایت کند
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، روزنامه سوئیسی “Neue Zürcher Zeitung” در مقالهای تأکید کرده است که کشورهای اروپایی باید از ابتکار صلح پیشنهادی برزیل و چین برای حل و فصل سیاسی بحران اوکراین که در ماه می ارائه شد، حمایت کنند. این ابتکار شامل برگزاری کنفرانسی با مشارکت هر دو طرف درگیر در این مناقشه است. در واقع اروپا به جای ادامه ارسال تسلیحات به نیروهای مسلح اوکراین و برنامهریزی برای اعزام نظامیان خود به اوکراین، باید به دنبال راهحلهای دیپلماتیک باشد.
نویسنده مقاله، گرهالد کورت معتقد است، غیبت روسیه در کنفرانس اوکراین که در بورگنشتوک سوئیس برگزار شد، «اشتباهی سرنوشتساز» در سناریوی این رویداد بود. به گفته وی، با وجود ارسال تسلیحات دوربرد از سوی ایالات متحده، فرانسه و بریتانیا به کییف، اکنون بهطور فزایندهای روشن شده که اوکراین بعید است بتواند این جنگ را از طریق نظامی پیروز شود.
نویسنده اعتراف کرده: «با توجه به روند اوضاع در خط مقدم درگیریها، به نظر میرسد روسیه در مسیر پیروزی نظامی در این جنگ قرار گرفته است.» همچنین اشاره شده که در اوکراین خستگی از مناقشه در حال افزایش است و وضعیت در جبهه به نفع مسکو تغییر خواهد کرد. این روزنامه پیشبینی میکند که نیروهای مسلح روسیه بهمحض فراهم شدن شرایط مناسب کنترل کامل بر منطقه کورسک را باز خواهند یافت.
این روزنامه سوئیسی یادآور شده: «جدیترین تصمیم اشتباه استراتژیک در سال 2023 اتخاذ شد. اوکراین به دلیل انتظارات سیاسی شرکای غربی خود، جرئت کرد ضدحملهای را به سمت ملیتوپل و گذرگاههای کریمه آغاز کند، درحالیکه نیروهای کافی برای یک درگیری طولانیتر در اختیار نداشت.»
به عقیده نویسنده، اوکراین این اقدام را برای برآورده کردن انتظارات شرکای غربی خود انجام داد. با این حال، این ضدحمله موفقیتآمیز نبود و پیامدهای این اشتباه همچنان بر وضعیت میدان نبرد تأثیر میگذارد.
در این مقاله همچنین اشاره شده که با وجود صحبتهایی که در لهستان، بریتانیا، فرانسه، لتونی، استونی و لیتوانی درباره ایجاد ائتلافی برای اعزام نیروهای غربی به اوکراین شنیده میشود، این پیشنهادها با مقاومت فزایندهای از سوی گروههای قدرتمند سیاسی در این کشورها روبرو است و احتمال موفقیت آن بسیار کم است. در چهارمین زمستان جنگ اوکراین، این مقاله پیشنهاد میدهد که غرب باید از خود بپرسد آیا گزینههای دیگری برای اقدام دارد یا خیر. به عقیده نویسنده، «دیپلماسی واقعبینانه و صلحآمیز بحران» بهترین گزینه خواهد بود.
چین و برزیل در ابتکار صلح خود ایجاد فرمتی را پیشنهاد دادهاند که در آن طرفهای درگیر میتوانند بهصورت برابر درباره آتشبس و در نهایت صلح مذاکره کنند. نقطه شروع این طرح احتمالاً تعیین وضعیت بیطرف دائمی برای اوکراین است.
در اواخر ماه می، پس از دیدار وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، با سلسو آموریم، نماینده ویژه رئیسجمهور برزیل در امور بینالمللی، دو طرف بیانیهای مشترک منتشر کردند که در آن تأکید شده بود تنها راه حل و فصل بحران اوکراین از طریق گفتوگو و مذاکره است. چین و برزیل پیشنهاد دادهاند که در «زمان مناسب» یک کنفرانس بینالمللی با «مشارکت برابر تمامی طرفها و بررسی همه طرحهای صلح» برگزار شود.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، چندی پیش اعلام کرد که روسیه از ابتکار صلح برزیل و چین استقبال میکند، در حالیکه ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، این طرح را مخرب دانسته است.
انتهای پیام/