بحران زبالههای فضایی و هشدار کارشناسان در خصوص فاجعه مداری
۱۰:۲۱ – ۰۲ دی ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی – بر اساس گزارشهای متعدد، به دلیل انباشتگی فزاینده زبالهها در نشست ۲۰۲۴ اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا بر نیاز فوری به اقدام جهانی برای جلوگیری از برزو یک تراژدی منابع مشترک بالقوه در فضا گزارش شد.
به گفته منابع در این نشست نقل شده است که بدون مداخله فوری، مدار پایین زمین میتواند غیر قابل استفاده شود و بر عملیاتهای فضایی حیاتی و تحقیقات علمی تأثیر بگذارد.
آژانس فضایی اروپا (ESA) گزارش داده است که در حال حاضر بیش از ۱۰۲۰۰ ماهواره در مدار زمین فعال هستند که اکثریت آنها در مدار پایین زمین متمرکز شدهاند که تقریباً در ارتفاع ۱۲۵ تا ۱۲۵۰ مایلی از سطح زمین قرار دارند.
حدود ۶۸۰۰ به شبکه پهن باند Starlink اسپیس ایکس تعلق دارد و این تعداد همچنان در حال افزایش است.
اسپیس ایکس قصد دارد مجموعه خود را به ۴۰۰۰۰ ماهواره گسترش دهد؛ در حالی که سایر نهادها از جمله پروژه Qianfan چین و پروژه Kuiper آمازون نیز در حال توسعه شبکههای ماهوارهای بزرگ هستند.
بر اساس ارقام ESA، علاوه بر ماهوارههای فعال، بیش از ۴۰۵۰۰ جرم زباله به طول هر کدام بزرگتر از ۱۰ سانتیمتر و ۱۳۰ میلیون قطعه به اندازه یک میلیمتر در اطراف زمین وجود دارد.
این قطعات که با سرعتی حدود ۱۷۵۰۰ مایل در ساعت حرکت میکنند، خطرات قابل توجهی برای ماموریتهای سرنشیندار و بدون سرنشین ایجاد میکنند. دیوید مالاسپینا، استادیار دانشگاه کلرادو، زبالههای کوچک را به عنوان یک شاخص اولیه احتمالی برای واکنشهای زنجیرهای بزرگتر توصیف میکند.
گزارشها نشان میدهند که فقدان مقررات جهانی قابل اجرا در مورد عملیات ماهوارهای، این مشکل را تشدید کرده است.
در این نشست، همچنین بر هزینههای فرهنگی و علمی فعالیتهای مداری کنترلنشده و بر تداخل ناشی از صورتهای فلکی ماهوارهای در رصدهای نجومی و کاهش شفافیت آسمان شبانه تاکید شد.
منبع: الیوم السابع