ضرورت تحول در ساختار علم و فناوری 

ایسنا/خراسان رضوی نماینده مردم تهران در مجلس نارسایی‌های سیاستگذاری در حوزه علم و فناوری را عامل اصلی فاصله گرفتن ایران از کشورهای پیشرو دانست و اصلاح سیستم ارزیابی پژوهشگران، تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت و حمایت دولتی از فناوری‌های پرریسک را برای تکمیل زنجیره ارزش علم و فناوری ضروری مطرح کرد.

رضا تقی پور انوری با حضور در غرفه ایسنا در نمایشگاه هفته پژوهش، با اشاره به پتانسیل بالای دانشگاه‌های ایران و وجود استعدادهای فراوان، بر وجود نقص در زنجیره ارزش علم، پژوهش و فناوری اشاره کرد و گفت: سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، که زمانی وظیفه تبدیل علم به فناوری را بر عهده داشت، نتوانسته با سرعت پیشرفت‌های جهانی در فناوری‌های نوین، خود را تطبیق دهد. این امر موجب فاصله گرفتن ایران از کشورهای پیشرو در این حوزه شده است. این ساختار بایستی متحول می‌شد و نهایتا، تبدیل علم و فناوری به صنعت زنجیره بعدی بود. با تجدید نظر در ساختارهایی که متولی این موضوع هستند، تغییرات مناسبی باید در حوزه پژوهش ایجاد شود.

نماینده مردم تهران در مجلس، خاطرنشان کرد: از جمله مشکلات اساسی، فقدان ارتباط مناسب بین دانشگاه‌ها و صنایع است. نقش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ایجاد تحرک و تغییرات لازم در بخش پژوهش و فناوری و همچنین نقش وزارت صنعت، معدن و تجارت در ایجاد ارتباط با دانشگاه‌ها و صنایع برای تکمیل زنجیره ارزش، حیاتی است.

عضو کمیسیون صنعت و معدن مجلس، ادامه داد: پارک‌های فناوری به عنوان نقاط قوت در این زنجیره معرفی شدند، اما نبود تقاضای کافی از سوی صنایع برای فناوری‌های تولید شده در دانشگاه‌ها، مانع از پیشرفت این زنجیره شده است. لازم است وزرات علوم و وزارت صنعت، معدن و تجارت در ابتداء کار خود، این ارتباط را برقرار کند تا این زنجیره به صنعت منتقل شود.

تقی پور انوری همچنین به سیستم ارزیابی پژوهشگران اشاره کرد و گفت: سیستم امتیازدهی به مقالات و اختراعات، به جای تمرکز بر کاربردی شدن پژوهش‌ها، بر تعداد مقالات و اختراعات تکیه دارد.

این نماینده مجلس با اشاره به نقش حاکمیت در حمایت از فناوری‌های پرریسک، بیان کرد: دولت باید از فناوری‌هایی که ریسک بالایی دارند، حمایت کند، چراکه صنایع تمایلی به پذیرش این ریسک‌ها ندارند. در این راستا، نقش صندوق نوآوری و شکوفایی بسیار مهم ارزیابی می‌شود. 

نماینده مردم تهران در مجلس، مطرح کرد: تصویب قانون جهش تولید دانش‌بنیان در مجلس یازدهم به عنوان گامی در جهت تقویت زنجیره ارزش علم و فناوری ذکر شده است، اما نیاز به شتاب و سرعت بیشتر در اجرای این قانون مورد تاکید است. بنابراین، ضروری است که بار دیگر زنجیره فرآیند تبدیل علم و فناوری به صنعت به سریع ترین حالت ممکن چرخانده شود.

تقی پور انوری، اظهار کرد: در عین حال که نیازمند بازنگری در ساختارها هستیم، بازنگری در فرآیندهای آینده هم باید در دستور کار قرار بگیرد. اعتبارات موجود در صندوق نوآوری و خلاقیت، باید در جای خود قرار گیرند. ضمن اینکه سیاست ها باید به گونه ای تنظیم شود که اگر فناوری خارجی وارد کشور شود، نه تنها مشوق ها شامل آن ها نشود، بلکه مشوق ها شامل فناوری های بومی و داخلی شوند.

وی اضافه کرد: از نظر کمی، روز به روز تعداد شرکت‌های دانش بنیان در حال افزایش است. اگر شاخص‌های ملی در این حوزه تعریف شود و میزان تولید و محصولاتی که از ورود آنها از این حوزه است در بازار سهم محصولات دانش بنیان افزایش داده شود، شاخص هایی به شمار می‌روند که باید مرتبا توسط جامعه پایش و مطالبه شوند تا به جایگاه مطلوبی برسد.

این نماینده مردم تهران در مجلس، خاطرنشان کرد: درست است که امروزه سهم دانش بنیان ها به اندازه ای که می‌بایستی باشد، نیست، اما باید معاونت علمی پرچم‌دار این شاخص‌ها باشد. بنابراین، ما در مشوق‌ها، سیاست‌ها و قوانین باید به نحوی حرکت کنیم که این جایگاه برای دانش بنیان‌های داخلی فراهم شود. اگر از این منظر به دانشگاه و پژوهشگران نگاه نشود، قطعا این فاصله جبران نخواهد شد. 

وی افزود: برای یک اتفاق خوب نکته اول تدوین نوشتار قانون خوب است، اما نکته دیگر در همین مسیر اجرای قانون است. ما نیازمند مجریان قوی هستیم تا قوانین به شکل بسیار درست اجرا شود.

انتهای پیام

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا