رژیم غذایی مؤثر در کاهش ریسک ابتلا به آلزایمر

«هدر سندیسون»، پزشک متخصص در زمینه طب طبیعی، در اثر جدید خود که به نام «معکوس کردن آلزایمر» به تازگی منتشر شده، به افرادی که به دنبال بهبود سلامت مغز خود هستند، توصیه می کند رژیم غذایی خود را به گونه ای تنظیم کنند که قند خون آن ها در سطح پایدار باقی بماند.
این پزشک بر اهمیت جلوگیری از نوسانات مکرر قند خون تأکید کرده و معتقد است که این نوسانات می تواند به بروز مقاومت انسولینی منجر شود و ریسک کاهش کارایی شناختی و ابتلا به بیماری هایی نظیر آلزایمر را بالا ببرد.
او پیشنهاد می کند که به جای حذف کامل کربوهیدرات ها که از منابع حیاتی انرژی برای بدن به شمار می روند، جایگزین های کربوهیدرات کم مصرف نظیر سالادهای پر از سبزیجات و دارای پروتئین را کنید و به مصرف پروتئین ها و چربی های سالم بها دهید تا به بهبود نوسانات قند خون کمک کنید.
به عنوان نمونه، یکی از روش های کارآمد در این زمینه، اصلاح عادات صبحانه است؛ به جای گزینه های کربوهیدرات دار زیادی همچون غلات یا نان، می توانید یک کاسه پنیر حاوی پروتئین یا یک نیمرو را به عنوان صبحانه مصرف نمایید.
با وجود اینکه مغز تنها حدود دو درصد از وزن بدن را تشکیل می دهد، به تنهایی بیش از ۲۰ درصد از انرژی روزانه را نیاز دارد.
دکتر سندیسون، که به مدت ۱۵ سال در زمینه مغز تحقیق کرده، در این راستا می گوید: من همیشه به افراد توصیه می کنم که غذاهایی را کنند که به مغزشان مواد مغذی مناسب برساند و نه اینکه به آن آسیب بزنند. مغز از مواد مغذی برای ترمیم و بهبود، مبارزه با سموم، تولید مواد شیمیایی مغزی و به طور کلی حفظ جوانی، تیزهوشی و انرژی درازمدت نیاز دارد؛ به همین دلیل باید به مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی و کم کربوهیدرات تمایل داشته باشیم؛ زیرا این مواد مغذی به ترمیم بافت ها، تولید سلول ها و انتقال دهنده های عصبی کمک کرده و کربوهیدرات های کمتر موجب ثابت نگه داشتن قند خون و جلوگیری از نوسانات شدید می شوند که می توانند عوارض جانبی منفی بر کارکرد شناختی از قبیل سرگیجه، اضطراب، خستگی، تحریک پذیری و کاهش تمرکز ایجاد کنند.
آمارهای پزشکی نشان می دهد که مقدار متعادل و مناسب کربوهیدرات مصرفی روزانه نزدیک به ۱۳۰ گرم است که تقریباً معادل ۲۵ درصد کالری یک رژیم غذایی ۲۰۰۰ کالری می باشد. با این حال، باید در نظر داشت که تمامی کربوهیدرات ها به یک اندازه برای سلامتی مفید نیستند، لذا کیفیت کربوهیدرات هایی که می خورید، بسیار مهم تر از میزان آن هاست.
به عنوان مثال، مصرف میوه های غنی از کربوهیدرات همچون انگور یا هندوانه پس از یک میان وعده حاوی پروتئین و چربی بالا مانند ماست یونانی، کمک می کند تا سطح قند خون به آرامی افزایش یابد و سریعاً به حالت طبیعی بازگردد.
طبق گزارش ایندیپندنت، در وعده های غذایی ابتدا گزینه های با چربی و پروتئین بالا را تناول کنید و سپس به سراغ کربوهیدرات های بالا بروید. همچنین سعی کنید میان وعده هایی با کربوهیدرات کم نظیر خیار، فلفل دلمه ای، پنیر، ماست یا گردو مصرف کنید.
خوردن شیرینی ها بلافاصله پس از بیدار شدن و با معده خالی می تواند موجب افزایش ناگهانی قند خون شود که سپس به سرعت کاهش می یابد. این افت قند خون معمولاً احساس ناخوشایندی ایجاد کرده و می تواند منجر به تحریک پذیری و حس گرسنگی شود. در درازمدت، این وضعیت می تواند به دیابت، مقاومت انسولینی و اختلالات شناختی بینجامد.
شمارش دقیق هر گرم کربوهیدرات ممکن است برای برخی افراد تحت فشار و استرس قرار دهنده باشد و این فشار ذهنی اغلب بیشتر از سود آن آسیب زننده است. از این رو، تغییرات کلی در عادات غذایی و رعایت نکات ذکرشده و آگاهی از نوع و نحوه مصرف کربوهیدرات طی روز می تواند مؤثرتر باشد.
تبدیل عادات غذایی به تصمیمی آگاهانه کمک می کند تا به طور طبیعی مصرف کربوهیدرات های سالم تر (همچون سبزیجات، میوه ها و غلات کامل) افزایش یابد و میزان کربوهیدرات های فرآوری شده و شیرین کاهش یابد.