سامانه یکپارچه شناسایی و رصد هوشمند نخبگان رونمایی میشود

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بنیاد ملی نخبگان، نشست سراسری رؤسای بنیادهای نخبگان استانی با حضور حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان، سعید خدایگان قائم مقام بنیاد ملی نخبگان، معاونان و مدیران کل بنیاد و و رؤسای بنیادهای استانی برگزار شد.
در این نشست، سعید خدایگان قائم مقام بنیاد ملی نخبگان، با اشاره به بیستمین سالگرد تأسیس این بنیاد گفت: در آستانه بیستمین سال تأسیس بنیاد ملی نخبگان قرار داریم. همانطورکه مستحضر هستید، این بنیاد ۲۰ سال پیش با ابتکار مقام معظم رهبری شکل گرفت و در این مدت، با تلاش رؤسای استانی، رؤسای بنیاد و تمامی دستاندرکاران، به جایگاه کنونی رسیده است.
خدایگان گفت: خروجی این تلاشها حمایت از جمع قابل توجهی از نخبگان بوده، اما با توجه به ظرفیتهای عظیم نخبگانی در کشور کافی نیست. آمار موجود هم نشان میدهد که نیازمند یک تحول و بازنگری در برنامههای بنیاد هستیم.
وی با تاکید بر لزوم ایجاد زبان مشترک در مفاهیم اصلی، به مفهوم هرم نخبگی اشاره کرد و گفت: در قاعده این هرم، دانشآموزان مستعد و به ترتیب در لایههای بالاتر، دانشجویان مستعد، دانش آموختگان برتر، سرآمدان و در قله هرم نخبگان قرار دارند. مطابق با اسناد راهبردی، دو مفهوم «خوب فراگیر» و «عالی محدود»، هرچه از قاعده هرم به سمت قله حرکت میکنیم، جمعیت محدودتر و تراز عالیتر و امکان حمایتهای ویژهتر بیشتر میشود.
وی با بیان اینکه شعار بنیاد «دانایی، توانایی و مانایی» است، گفت: «دانایی» ناظر بر واقعیتی است که علم، دانش و فناوری، ابزار اصلی اثرگذاری بارز در جامعه و معیار اصلی شناسایی نخبگان است و همواره سعی شده است این معیار در شناسایی نخبگان حفظ شود.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان همچنین با تعریف مفهوم «توانایی» در شعار بنیاد گفت: توانایی یعنی بهرهمندی نخبگان از دانش و فناوری برای حل مسائل کشور است و بخش عمدهای از طرحهای بنیاد این است که پس از شناسایی استعدادهای برتر، برنامههای توانمندسازی برای آنها تعریف شود تا در حل مسائل کلان کشور مؤثر باشند. بخش پایانی شعار بنیا، «مانایی» است، یعنی از یک سو ماندگاری در مسیر تعالی و نخبگی و از سوی دیگر ماندن در استان و میهن و در کل ماندگاری در چرخه ارائه خدمت به کشور که در این بخش هم بنیاد برنامههای متعدد برای اشتغال، نگهداشت، بهبود وضعیت مسکن و تکریم نخبگان را در دستور کار دارد.
خدایگان با بیان اینکه امسال آغاز پوستاندازی برنامههای اصلی بنیاد است، تصریح کرد: یک چشمانداز برای این تغییر و تحول ترسیم شده است. نگرش نخبگان به بنیاد باید از «حمایتگری صرف» به «حمایت حداکثری همراه با ایجاد حس مسئولیت پذیری در نخبگان» تغییر کند. در همین راستا برنامههای تحولی بنیاد در قالب ۱۰ راهبرد کلیدی ابلاغ شده است.
وی ادامه داد: انشالله با پیگیری اجرای راهبردهای کلیدی ده گانه بنیاد از نسل اول به نسل دوم ارتقا خواهد یافت. به طور مثال، در حال حاضر، شناسایی نخبگان بیشتر به صورت ثبتنامهای خوداظهارانه انجام میشود. انتظار میرود با اجرای دقیق راهبرد کلیدی اول که مربوط به «تحول دیجیتال بنیاد ملی نخبگان از طریق ایجادسامانه یکپارچه شناسایی، رصد، پایش و شبکه سازی مستعدان و نخبگان» است، شناسایی مستعدان و نخبگان بهصورت هوشمند و هدفمند انجام شود تا هر استعداد در زنجیره مشخصی، مطابق با هرم نخبگی، شناسایی و با برنامههای پیشنهادی بنیاد رشد یافته و توانمند شود.
خدایگان با اشاره به محدودیتهای بودجه و منابع، یادآور شد: بخشی از برنامهها باید از طریق تعامل با دستگاههای دیگر و استفاده ازظرفیتهای بینبخشی پیش برود. یکی از ضعفهای فعلی، عدم مطالبهگری کامل از سایر دستگاهها در قبال مسئولیت اجتماعیشان نسبت به نخبگان جامعه است. این موضوع نیز در برنامههای جدید در دستور کار قرار خواهد گرفت.