لبخند ارز جهانی ما را شگفتزده کرد – ایسنا

ریزش شدید دلار در هفته جاری ممکن است فراتر از آنچه به نظر میرسد، دارای اهمیت باشد، چراکه ارز آمریکا نتوانسته به فشارهای سیاسی و پرتنش بازارهای جهانی پاسخ کافی دهد و این میتواند نشاندهنده تغییرات عمیقتری در رفتار بازار باشد.
ممکن است برخی ادعا کنند که دلار در هفته گذشته صرفاً به تبعیت از انتظارات مربوط به نرخ بهره و بازده اوراق قرضه آمریکا کاهش یافته است. بهویژه، این دو موضوع تحت تاثیر هشدارها نسبت به رکود بیسابقهی اقتصاد آمریکایی قرا گرفتهاند که حالا از وضعیت مطمئن به حالت وحشت تبدیل شده است.
در همین راستا، واشنگتن جنگ تجاری طولانیمدت خود را آغاز کرده و در عین حال، رابطه خود با متحدانش در آمریکای شمالی را تضعیف کرده و از اتحاد نظامی خود در بهرهبرداری از وضعیت اوکراین عقبنشینی نموده است. در نتیجه، اضطراب، تنش و عدم اطمینان به طور قابل توجهی در حال افزایش است.
بهطور معمول، دلار در روزهای پر فشار، به رشد خود ادامه میدهد؛ چرا که سرمایهگذاران بینالمللی معمولاً دنبال یک پناهگاه امن برای سرمایهگذاری در اوراق قرضه خزانهداری آمریکا و سپردههای نقدی دلاری هستند تا از طوفانهای اقتصادی در امان بمانند.
این نوع رفتار از دیرباز به عنوان بخشی از «لبخند» دلار در بازارهای ارز شناخته شده است. اصل این نظریه به این صورت است که دلار در زمان های پرفشار در خصوص تورم و افزایش غیرعادی نرخهای بهره آمریکا و همچنین در زمان بحرانهای ژئوپلیتیکی که نیاز به امنیت بیشتر احساس میشود، رونق میگیرد. به تعبیر دیگر، طبق الگوی «لبخند»، ارزش دلار در دورههای آرامش و ثبات، به طور طبیعی کاهش مییابد.
بدون شک، در هفته جاری، ممکن است جریان سرمایهگذاری به سمت اوراق قرضه در وال استریت در حال شکلگیری باشد و سرمایهگذاران به علت نگرانیهای تازه ایجاد شده در مورد رکود، از خرید سهام گران قیمت آمریکایی دوری کنند؛ اما افت همزمان دلار در مبادلات بینالمللی نشان میدهد که این بار، سرمایهگذاران جهانی کمتر به آمریکا به عنوان پناهگاه امن رجوع کردهاند.
در حالی که پزوی مکزیک و دلار کانادا تحت تأثیر اخبار جدید تعرفههای وارداتی آمریکا کاهش یافتهاند، یورو و ین ژاپن به بالاترین سطح خود در سال رسیدند و شاخص نزدک نزدیک به ۰.۳ درصد کاهش یافت و به محدوده اصلاحی نزدیک شد.
شاخص دلار که ارزش آن را در برابر ارزهای پرمعامله ارزیابی میکند، به پایینترین سطح خود از اوایل دسامبر سقوط کرده است.
دلار و ریسک ترانس آتلانتیک
این تغییر حداقل تا حدی به خاطر بهبود امکانات سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران خارجی و نیز افزایش نگرانیها در مورد آتی اقتصاد و سیاستهای آمریکا است. پساندازکنندگان و سرمایهگذاران اروپایی که تا حدی در ایجاد حباب بازار فناوری وال استریت در چهار سال اخیر نقش داشتهاند، ممکن است دوباره به منابع امنیتی داخلی خود بازگشته باشند.
کشورهای آلمان و دیگر کشورهای اروپایی به واسطهی تشویقهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، بهطور جدی به بحث در خصوص افزایش هزینههای نظامی پرداختهاند. اکنون، سرمایهگذاران اروپایی به دنبال انگیزههای اقتصادی برای بهرهبرداری از قیمتهای بسیار پایین سهام در سوی شرقی اقیانوس آتلانتیک هستند.
قطعا تیم ترامپ ممکن است از کاهش اندک ارزش دلار خوشحال باشد. رئیسجمهور آمریکا در هفته جاری به شدت از ژاپن و چین انتقاد کرد که به اصطلاح «ارزهای خود را کاهش دادهاند» تا بتوانند رقابت تجاری با آمریکا را دور بزنند. همچنین دولت آمریکا از اندکی افزایش نرخ اوراق خزانهداری که هزینههای پرداخت دیون را کاهش میدهد، رضایت خواهد داشت.
با این حال، به گزارش رویترز، شاید نگرانکنندهترین جنبه این تغییر، آسیبپذیری نقش جهانی دلار و خروج احتمال سرمایهگذاران از وال استریت باشد.
عملکرد ارزها در برابر دلار از زمان پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴