کارشناس سابق پنتاگون: سیاست صفر غنیسازی ایران از تلآویو به واشنگتن منتقل شده و پیامدهای خطرناک و جدی به همراه خواهد داشت

«داگلاس مکگرگور»، مشاور سابق پنتاگون و سرهنگ بازنشسته نیروی زمینی ایالات متحده، در یک پادکست در عصر چهارشنبه، به انتقاد از سیاستهای خارجی دولت دوم «دونالد ترامپ» در منطقه غرب آسیا و اوکراین پرداخت.
مکگرگور تصریح کرد که واشنگتن در حال پیادهسازی راهکارهایی است که نه تنها با نگرشهای استراتژیک رژیم صهیونیستی همخوانی دارد، بلکه در نهایت به آسیب رساندن به منافع ملی ایالات متحده منجر میشود.
این مقام نظامی بازنشسته آمریکایی ابراز نگرانی عمیق خود را در خصوص سیاست خارجی ترامپ در ارتباط با ایران به ویژه به دلیل «فشار فزایندهای که از جانب نتانیاهو و برخی مقامات آمریکایی برای اعمال توقف کامل غنیسازی اورانیوم در ایران وارد میشود.» او معتقد است که این خواسته برای «غنیسازی صفر» نه تنها غیرواقعگرایانه و غیرمنصفانه است، بلکه عملاً غیرقابل حصول نیز میباشد.
مکگرگور همچنین تأکید کرد: «ایرانیها هرگز عمل غنیسازی را بهطور کامل کنار نخواهند گذاشت و این مسأله را بارها به وضوح بیان کردهاند».
او با بیان اینکه سیاست «غنیسازی صفر» نتیجهای از محاسبات راهبردی ایالات متحده نیست، بلکه بهوضوح از تلآویو نشأت گرفته است، اظهار کرد: «آقای ویتکاف فقط دستورات نتانیاهو را به ترامپ ابلاغ میکرد. این نتانیاهو بود که اعلام کرد هیچگونه غنیسازی برایش قابل قبول نیست.»
مشاور پیشین پنتاگون و سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا تصریح کرد که موضع سختگیرانه و غیرواقعگرایانه آمریکا، که هیچ تفکیکی بین انرژی صلحآمیز هستهای و تسلیحات هستهای قائل نمیشود، فرصت هرگونه گفتوگو با ایران را از میان میبرد.
ایران بهطور مکرر بر حق خود برای غنیسازی اورانیوم با هدفهای غیرنظامی طبق پیمان عدم اشاعه تسلیحات هستهای تأکید کرده است، حقی که کشورهای بسیاری مانند ژاپن و آلمان نیز از آن برخوردارند.
مکگرگور ادامه داد: «سیاست کنونی واشنگتن بازتابی از مدل لیبی است؛ الگویی برای خلع سلاح اجباری که در نهایت منجر به سقوط حکومت قذافی و ویرانی کشور شد. نتانیاهو خواهان تکرار همین سناریو در مورد ایران است: خلع کامل تسلیحات، متوقف کردن غنیسازی و نابودی توان موشکی، و در نهایت تخریب ایران.»
او در ادامه با اشاره به مواضع متناقض و مخرّب مقامات آمریکایی در مذاکرات میان تهران و واشنگتن خاطرنشان کرد: «تناقض در چیست؟ ترامپ در ابتدا از این مدل فاصله گرفت، اما زیر فشار نئومحافظهکاران در دولتش و با لابی مستقیم نتانیاهو، او نیز به تدریج تسلیم سیاست غنیسازی صفر شد؛ سیاستی که نه تنها غیرعملی بلکه تحریکآمیز نیز هست.»
جنگ علیه ایران برای آمریکا ویرانگر خواهد بود
او همچنین بیان کرد: «با وجود اینکه در واشنگتن برخی بر این باورند که میتوان تأسیسات هستهای و توان موشکی ایران را تنها با حملات دقیق از میان برداشت، باید توجه داشت که چنین اقداماتی منجر به واکنش شدید ایران خواهد شد و آمریکا را به ورطه جنگی طولانی و ویرانگر خواهد کشاند.»
مکگرگور گفت که حتی طراحان جنگ نیز به خوبی میدانند که هدف نهایی هرگونه فعالیت نظامی علیه ایران، نابودسازی آن نیست. بلکه هدف، تضعیف دولت، مختل کردن ساختار دفاعی و ایجاد بیثباتی داخلی است.
اما او همچنین تأکید کرد که چنین اهدافی، قابل دستیابی نیستند. در همین راستا، مکگرگور افزود: «آنها (نئوکانها و رژیم صهیونیستی) امیدوارند که ایران بهطور بیسرپرست و آشفته باقی بماند. اما من بعید میدانم که چنین سناریویی تحقق یابد.»
مکگرگور در ادامه گفتوگوی خود با یادآوری تجارب گذشته، از جمله حملات موشکی آمریکا به سوریه تحت عنوان حملات شیمیایی ساختگی، هشدار داد که احتمال تکرار چنین سناریوهایی علیه ایران نیز وجود دارد. او گفت: «ما پیشتر هم با این پرچمهای جعلی مواجه بودهایم»، و افزود، «اینبار، عواقب ممکن است بسیار خونینتر باشد.»
راهکار مکگرگور به آمریکا برای عقبنشینی از لبه پرتگاه
به گفته سرهنگ بازنشسته ارتش ایالات متحده، «اگر آمریکا بهدنبال توافقی با ایران است، باید بداند که رهبران این کشور باید استقلال استراتژیک خود را بازپس گیرند، رؤیای خطرناک «غنیسازی صفر» را کنار بگذارند و به دیپلماسی واقعی با احترام متقابل روی بیاورند. ادامه سیاستهای تحمیلی از سوی نتانیاهو، نهتنها به نفع آمریکا نیست، بلکه این کشور را به جنگی سوق میدهد که قادر به پرداخت هزینههای آن نیست».
مکگرگور تصریح کرد که جایگزینهایی وجود دارد که شامل «احترام به حاکمیت، مذاکرات بر اساس قانون و تنشزدایی» است. اما این مسیر تنها زمانی ممکن است که رهبران آمریکا از اجرای سیاستهای تحمیلشده توسط رژیم صهیونیستی دست بردارند و «به منافع واقعی کشور خود فکر کنند.»
او در انتقاد از ترامپ گفت: «این سبک معامله نیست. ما درباره منافع ملی و بقای ملتها صحبت میکنیم.»
ترامپ و درک اشتباه او از جنگ اوکراین
این سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا در بخش دیگری از گفتوگو با اشاره به تماس تلفنی اخیر بین رؤسای جمهور روسیه و آمریکا بیان کرد: «دونالد ترامپ بهصورت جدی نقش خود در طولانیتر شدن جنگ اوکراین را نادیده میگیرد و واقعیت میدانی را درک نمیکند. ترامپ دارای آگاهی کافی نیست و نمیفهمد که استمرار این جنگ تا حد زیادی به او وابسته است.»
او افزود: «کمکهای مالی و نظامی آمریکا به اوکراین حتی در دوران ترامپ ادامه داشت و این سیاستها عملاً ادامه راه بایدن است. سلاحها و منابع مالی ما همچنان به سمت اوکراین روانه میشود. ترامپ باید این واقعیت را بفهمد.»
ایران و روسیه؛ حافظان اقلیتها در سوریه
مکگرگور همچنین با رد کردن ادعاهای مقامات غربی درباره نقش ایران و روسیه در سوریه، بر نقش مهم این دو کشور در حمایت از اقلیتهای آسیبپذیر در سوریه تأکید داشت. او خاطرنشان کرد که هر دو کشور در مبارزه با داعش از مسیحیان و علویها حمایت کردهاند.
این سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا تصریح کرد: «روسیه همواره در حمایت از مسیحیانی که در خطر قرار داشتند، آماده بوده است. ایران نیز در درگیری با داعش، از انقراض مسیحیان جلوگیری کرد. جان مسیحیان و شیعیان توسط ایران و روسیه نجات یافته است.»
مکگرگور همچنین با اشاره به حمایت غیرمعمول ترامپ از «ابومحمد الجولانی»، یکی از سران سابق القاعده و رئیس دولت موقت سوریه، تأکید کرد: «ترامپ بهدنبال حفظ ائتلاف شکننده ترکیه و اسرائیل است. این بخشی از همپیمانی مشترک موساد و سیا میان ترکیه و اسرائیل میباشد. ترامپ با پشتیبانی از الجولانی، میخواهد که این ائتلاف بهجا بماند.»
315 315