افزایش ۳۰ درصدی بهای محصولات لبنی

در نیمه دوم دهه ۹۰، بازار تقاضا برای محصولات لبنی به‌طرز چشمگیری در حال کاهش بود و با وجود وجود شرکت‌های قدرتمند در این حوزه، سال به سال شاهد کوچکتر شدن این بازار مصرفی بودیم.

گزارش‌های برخی از کارشناسان نشان می‌دهد که مصرف محصولات لبنی تقریباً ۳۰ درصد کاهش یافته و این امر تولیدکنندگان را وادار کرده است تا با تولید و صادرات شیرخشک صنعتی، بخشی از افت بازار تقاضا در داخل کشور را جبران کنند.

در حالی که روند تقاضا برای محصولات لبنی هر سال کاهشی است، قیمت‌ها تحت تأثیر نرخ تورم همچنان در حال بالا رفتن می‌باشد، که این شرایط مزید بر رکود شدید موجود در بازار می‌شود.

در تاریخ دوم مهرماه، محمد فربد، سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ایران در مصاحبه‌ای با خبرنگار مهر بیان کرد که این صنایع معمولاً هر سال یکبار قیمت‌ها را افزایش می‌دهند. تورم بالای ۴۰ درصد در چند سال اخیر تمام جوانب تولید، شامل قیمت مواد اولیه، نرخ ارز، بسته‌بندی، حمل و نقل و غیره را به شکلی قابل توجه افزایش داده است. به‌عنوان نمونه، نرخ ارز از ۴۶ هزار تومان در اوایل سال ۱۴۰۲ به ۶۴ هزار و ۷۰۰ تومان رسیده و با تعدیل‌هایی اکنون در حدود ۶۰ هزار تومان قرار دارد؛ بنابراین تنها در یک قلم شاهد افزایش قیمت ۳۰ درصدی بوده‌ایم.

او همچنین به افزایش دستمزد کارگران در ابتدای سال اشاره کرد و گفت که نرخ دستمزد نیز در ابتدای سال تعیین می‌شود و تمامی بنگاه‌های صنعتی و صنفی ملزم به پیاده‌سازی آن هستند. به‌طور کلی، به غیر از قیمت شیر خام، وضعیت به گونه‌ای بوده که در نیمه نخست سال شاهد افزایش تقریبی ۱۶ درصدی در محصولات لبنی بوده‌ایم.

فربد توضیح داد که از تولیدکنندگان درخواست شده تا افزایش قیمت‌ها، ناشی از تغییرات در تولید را به اطلاع انجمن برسانند. بعد از بحث و بررسی‌های لازم، در نهایت، افزایش ۱۶ درصدی مقرر شد. این مقدار به‌صورت کتبی به سازمان حمایت مصرف‌کننده و تولیدکننده و وزارت جهاد کشاورزی ارسال شد. البته تعدادی از محدودیت‌ها مانند عدم افزایش قیمت تا خاتمه ماه مبارک رمضان نیز وجود دارد که بخشی از برنامه‌های سالانه فعالان صنعت لبنی به شمار می‌رود؛ از این رو، بجای افزایش قیمت در اول فروردین، این موضوع به پایان ماه رمضان موکول شد.

او در ادامه به نرخ شیر خام اشاره کرده و گفت که سهم شیر خام در قیمت تمام شده محصولات حدود ۷۰ درصد است و با تغییر قیمت آن در دامداری‌ها از هر کیلوگرم ۱۵ به ۱۸ هزار تومان، شاهد یک افزایش ۲۰ درصدی هستیم. اما با توجه به سهم ۷۰ درصدی آن در قیمت تمام شده، نرخ فرآورده‌های لبنی با افزایشی برابر با ۱۴ درصد مواجه می‌شود. به‌علاوه، کل افزایش قیمت فرآورده‌های لبنی از ۳۰ درصد بیشتر نخواهد بود.

سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ایران در ادامه بیان کرد که سود این صنعت حدود ۴ درصد است و با مراجعه به سایت کدال و بررسی وضعیت ۸ شرکت تولیدی، می‌توان دریافت که متوسط سود خالص آن‌ها ۴.۷ درصد بوده، در حالی که کف سود مصوب برای صنعت لبنیات ۱۴ و حداکثر ۱۷ درصد در نظر گرفته شده است.

از این رو، با حذف قیمت‌گذاری دستوری بر ۴ نوع محصول لبنی، از تاریخ ۷ مهر قیمت محصولات لبنی به میزان ۳۰ درصد افزایش یافت و این موضوع توسط گزارش مهر تأیید گردید. این افزایش شامل ۱۴ درصد ناشی از تغییر قیمت شیر خام و ۱۶ درصد به‌خاطر هزینه‌های تولید است.

هنوز قیمت چهار قلم از محصولات تحت تنظیم بازار اعلام نشده است

در ادامه می‌توان گفت که قیمت چهار قلم از فرآورده‌های لبنی که مشمول قیمت گذاری تعزیراتی است هنوز به‌طور دقیق مشخص نشده و در این زمینه باید منتظر تصمیم‌گیری سازمان حمایت باشیم.

مسعود امرالهی، مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالای اساسی وزارت جهاد کشاورزی در گفت‌وگویی با خبرنگار مهر اظهار داشت که در هفته‌های اخیر، قیمت شیر خام نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش یافته است. هم‌اکنون منتظر اعلام قیمت ۴ قلم از فرآورده‌های لبنی تحت تنظیم بازار از سوی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان هستیم؛ زیرا آن‌ها مرجع رسمی برای تعیین و اعلام قیمت‌ها هستند.

وی تأکید کرد که این چهار قلم که شامل پنیر UF ۴۰۰ گرمی، ماست دبه ۲.۵ کیلو گرمی، شیر یک لیتری کم‌چرب و شیر نایلونی ۹۰۰ گرمی می‌شود، هنوز به ما اعلام نشده است.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا