دریافت مجوز از اتحادیههای صنفی برای فروش آنلاین طلا ضروری است، اما به تنهایی کفایت نمیکند

عضو هیاترئیسه کمیته تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران با این نظر که داشتن مجوزهای صنفی برای انجام معاملات طلا در فضای آنلاین ضروری است، اما بهتنهایی کافی نمیباشد، بر این نکته تأکید دارد که نظارت حاکمیتی در بازار آنلاین طلا میبایست برقرار گردد تا از صدمهدیدگی سرمایههای مردمی و ملی جلوگیری شود.
در ادامه پیگیری قضايا مربوط به خرید و فروش غیرقانونی طلا در دنیای مجازی، که پیشتر چندین گزارشی در این زمینه در همین خبرگزاری منتشر شده است، این موضوع همچنان در حال بررسی و تحلیل است.
در همین راستا، نشستی با عنوان ”معاملات غیرقانونی طلا در فضای مجازی و راهاندازی سامانه هوشمند معاملات و انبارداری فلزات گرانبها، سند باکس وزارت صمت” در یک برنامه رادیویی برگزار گردید تا زوایای مختلف خرید و فروش طلا در دنیای آنلاین مورد بحث و جستجو قرار گیرد.
در خرید آنلاین نیز باید فاکتور با کد رهگیری ارائه شود
حمیدرضا رستگار-رئیس اتاق اصناف تهران- در ابتدا، با بیان اینکه هر شخص دارای پروانه فعالیت در حوزه طلا باید برای فروش اینترنتی، ضمن ثبتنام زیر پروانهاش، اینماد مورد نیاز را دریافت کند، تصریح کرد: در فروش اینترنتی طلا نیز ضروری است فاکتور با کد رهگیری صادر شود تا بتوان تخلفات ممکن را در آینده ردیابی کرد.
در واکنش به اظهارات اخیر مجری طرح سامانه هوشمند معاملات و انبارداری فلزات گرانبها در خصوص مبارزه با خالیفروشی و ضرورت تأیید اصالت طلا در این سامانه، رستگار اشاره نمود که فروش اینترنتی طلا نیازمند نظارت بیشتری برای جلوگیری از پدیده خالیفروشی است. انبارهای دیگری نیز در اختیار صنوف معتبر و اتحادیههای مربوطه وجود دارد که برای خریدار کدی صادر کرده و تأییدهایی ارائه میدهد تا اطمینان لازم تأمین شود.
رئیس اتاق اصناف تهران خاطرنشان کرد که در صورت عدم استفاده از انبارهای هوشمند یا بانکی، احتمال وقوع خالیفروشی وجود دارد؛ بنابراین، اقدام وزارت صمت در راهاندازی سامانه هوشمند طلا نیز با این هدف بود، از این رو نیاز است که اتحادیه طلا در این خصوص با دقت بیشتری وارد عمل شود؛ چرا که اگر به این مسأله توجه نشود، وقوع کلاهبرداری محتمل است.
رستگار همچنین اعلام داشت: اتاق اصناف تهران آماده است تا جلسهای با سامانه هوشمند معاملات و انبارداری فلزات گرانبها برگزار نماید.
برنامهریزی برای سامانه هوشمند معاملات طلا به منظور کاهش ریسک سرمایهگذاری در خرید و فروش آنلاین طلا
در ادامه، عبدالرضا عسگرخانی- مجری طرح سامانه هوشمند معاملات و انبارداری فلزات گرانبها- با اشاره به این که طرح سامانه هوشمند برای کاهش ریسک سرمایهگذاری در فضای مجازی در حال تدوین قوانین جدیدی در سند باکس وزارت صمت است، ابراز نمود: این طرح از سال ۱۴۰۰ مطرح شده و امسال این بستر برای شروع فعالیت فراهم گشته است.
وی با تصریح بر این که موضوع طلا به لحاظ ماهیتی با سایر کسبوکارها متفاوت است، اظهار داشت: جهت افزایش اطمینان بخشی، در کنار اینماد و صدور فاکتور، در لحظه معامله کیفیت و اصالت آن تطبیق داده میشود تا از وقوع خالیفروشی جلوگیری گردد. طرح سند باکس وزارت صمت از تمامی دستگاههای نظارتی مرتبط درخواست نظرات خود را درباره این سامانه دارد؛ در نتیجه این اقدام، ۲۴۰ ریسک شناسایی و مرتفع گردیده تا اولین پلتفرم انبار هوشمند فلزات گرانبها به وجود آید.
عسگرخانی همچنین خاطرنشان ساخت: در انبار هوشمند، تدبیر شده است که طلا در بانک کارگشایی، مرجع اصلی طلای ایران، نگهداری شود. این طرح برای تقویت سازوکار اتحادیه طلا و جواهر در راستای جلوگیری از خالیفروشی و تخلفات محتمل ایجاد شده است.
نیاز به تأیید اصالت طلا در انبار هوشمند فلزات گرانبها
عسگرخانی تأکید کرد: فروش آنلاین طلا مستلزم تأیید اصالت کالای عرضه شده است؛ از این رو، پیش از فروش در انبار هوشمند فلزات گرانبها، بایستی اصالت آنها تأیید گردد.
وی افزود: پلیس امنیت اقتصادی نیز در حال پیگیری آییننامه مربوط به سامانه هوشمند معاملات و انبارداری فلزات گرانبها است تا از وقوع تخلفات موجود در فضای مجازی جلوگیری نماید. بر این اساس، کسبوکارهای آنلاین میتوانند داراییهای خود را در سامانه فروشنده برای عرضه ثبت کنند.
تصویب آییننامه سامانه هوشمند معاملات و انبارداری فلزات گرانبها در عرض دو هفته آینده
در ادامه این میزگرد رادیویی، ایرج نیازی-فعال حوزه بانک- که نظارت این سندباکس بر عهده اوست- رئیس بانک کارگشایی نیز بیان داشت: همواره مردم به جهت خرید و فروش طلا، به ویژه به خصوص درباره طلای آب شده، به سمت فضای مجازی روی آوردهاند و به دنبال یک بستر امن برای خرید این محصول در ۲۴ ساعت شبانهروز هستند.
وی اعلام کرد: این سامانه برای افرادی که مجوزهای لازم از اتحادیه طلا را دریافت کردهاند، تجهیزات موجودی آنها را ثبت کرده و تحت نظارت در بانک ذخیرهسازی مینماید. در صورت عدم وجود نظارت، وقوع کلاهبرداری، پولشویی و سفتهبازی در فضای مجازی امکانپذیر خواهد بود. بانک کارگشایی به روی کسب و کارهای آنلاین برای ادامه فعالیتهای شفاف خود گشوده است.
وی همچنین تأکید کرد: در سامانه هوشمند معاملات و انبارداری فلزات گرانبها، طلای امانی در بانک کارگشایی به امانت سپرده میشود تا اطمینان دقیقتری برای خریداران فراهم گردد. انتظار میرود که این آییننامه در همکاری با تمامی ذینفعان، ظرف دو هفته آینده به تصویب برسد.
مجوزهای اتحادیههای صنفی برای فروش آنلاین طلا ضروری است ولی کافی نیست
محمد کشتیآرای-عضو هیات رئیسه کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران- نیز در این راستا، بر این نکته تأکید داشت که طلا باید به حاکمیت متصل باشد و بانک کارگشایی و طرح سند باکس وزارت صمت نیز در این مورد فعال شدهاند، گفت: این ضرورت ایجاب میکند که حتی عیار و ماهیت طلا هم لحاظ شود.
وی در پاسخ به اظهارات مجری طرح سامانه هوشمند در مورد عدم احراز اصالت طلا در ۴۰۰ وبسایت فروش آنلاین طلا که صرفاً با مجوزهای تشکلی به فعالیت میپردازند، اشاره کرد: در تأیید این اظهارات بایستی یادآور شد که برای فروش آنلاین طلا در فضای مجازی، لازم است که نظارتهای حاکمیتی برقرار باشد و محصولات باید در پنل فروشندگان انبار هوشمند برای ارائه قرار گیرند.
کشتیآرای ادامه داد: مجوزهای اتحادیههای صنفی برای فروش طلا در فضای مجازی ضروری است، اما بهتنهایی کافی نیست؛ نظارت حاکمیت در بازار آنلاین طلا باید برقرار باشد تا سرمایهگذاری مردم و کشور با خطر مواجه نشود.
این عضو هیات رئیسه کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران در مورد درگاههای اینترنتی خطرناک گفت: در هفته گذشته، ۲۰۰ مورد حساب بانکی از این متخلفان مسدود گردیده است. فرایند شناسایی این فعالان غیرمجاز در حال پیشرفت است.
در خاتمه، هدایت الله سلیمی فعال حوزه طلا و جواهر نیز دخالت یک بانک در خزانهداری طرح سامانه هوشمند و انبارداری فلزات گرانبها را عاملی برای کاهش ریسک معاملات طلا در فضای مجازی محسوب کرده و اظهار داشت: اینگونه دیگر اطمینان مردم برای خرید طلا در دنیای آنلاین بیشتر میشود و ریسکهای موجود کاهش مییابد.