تقویت پایه پولی کشور ضروری است، ارزپاشی راه حلی مناسب نمی باشد / در وضعیت کنونی، استیضاح وزیر تصمیمی منطقی به نظر نمی رسد

یک متخصص در زمینه بازار سکه، طلا و ارز کشور بر این باور است که اقدام به تزریق ارز به بازار تنها راه حلی موقتی برای کنترل نرخ ارز به شمار می آید که نتیجه اش کاهش ذخایر ارزی ملی است. به نظر او، بهترین راه حل برای شرایط کنونی تقویت پایه پولی کشور است که با رشد و توسعه بخش تولید در کشور ممکن می شود.

نوسانات قیمت ارز به یکی از نگرانی های اصلی بازار تبدیل شده است. اگرچه در روزهای اخیر با تصمیم بانک مرکزی برای پیش فروش سکه، بازار به طور موقت کمی آرام شده بود، اما این آرامش پایدار نماند و قیمت ها دوباره در حال افزایش است.

شرایط اقتصادی کشور به قدری متاثر شده که رئیس جمهور اخیراً خواستار ارائه راهکارهایی برای مقابله با نوسانات ارز و به تبع آن، بازار سکه گردیده است.

در این زمینه، محمد کشتی آرای متخصص در بازار سکه، طلا و ارز تقویت پایه پولی کشور از طریق افزایش تولید را بهترین راهکار برای مدیریت بازار و کاهش نوسانات عنوان کرد.

این کارشناس در پاسخ به سوالی درباره راهکارهای کاهش نوسانات در بازار ارز و سکه اظهار داشت: یکی از علل اصلی افزایش قیمت ها و نوسانات در بازارهای مختلف مانند سکه و طلا، تغییرات نرخ ارز است. نوسانات نرخ ارز با توجه به پایه پولی یعنی ریال کشور به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد.

به اعتقاد کشتی آرای، به نظر شخصی من، این اقدام که دولت و بانک مرکزی بخواهند با استفاده از تزریق ارز یا انتشار سکه به کنترل اوضاع بپردازند، چندان معقول نیست. زیرا این عمل به نوعی به کاهش ذخایر کشور منجر می شود؛ بنابراین بر این باورم که اگر دولت و رئیس جمهور قصد تصمیم گیری دارند، باید بر روی افزایش تولید تمرکز نمایند. در حقیقت، بایستی شرایطی فراهم گردد که تولید در کشور توسعه یابد. افزایش تولید به طور مستقیم منجر به افزایش ارزش ریال شده و این به نوبه خود کاهش نرخ ارز را به دنبال خواهد داشت.

وی با اشاره به پیوستگی این موضوعات گفت: هر وقت مقدار ارز به بازار تزریق می شود، این تنها یک تسکین موقتی است؛ بعد از چند هفته باید چه کرد؟ بنابراین ضروری است که پایه پولی کشور تقویت شود. تقویت پایه پولی نیز به ویژه با مشاوره به مسایل تولید آغاز می شود و پیگیری سایر ابعاد اقتصادی را طلب می کند. به علاوه، موضوعات سیاسی نیز از جمله عواملی هستند که بر افزایش ارزش ریال تاثیر دارند؛ هر زمان که ارزش ریال افزایش یابد، به طبع قیمت ارزها کاهش می یابد و می توان نوسانات را کنترل کرد.

نایب رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران در خصوص برنامه های بانک مرکزی برای تقویت ارزش ریال و افزایش ذخایر ارزی کشور، خاطرنشان کرد: یکی از اقداماتی که بانک مرکزی انجام داده و به طرز مثبتی ارزیابی می شود، این است که در دو سال اخیر مقدار قابل توجهی طلا به کشور وارد شده است. این طلاها با توجه به مشوق هایی که برای صادرکنندگان قرار داده شده، به طور مؤثر برای تسویه تعهدات ارزی استفاده می شوند. به این معنی که صادرکنندگان به دلیل محدودیت های بانکی و عدم توانایی در واردات ارز، به جای آن طلا وارد می کنند و مزایده هایی که اخیراً در مرکز مبادله برگزار شده، شاهدی بر این مطلب است که طلاها به داخل کشور منتقل می شوند؛ این بخشی از اقدامات مثبت بانک مرکزی به شمار می آید.

وی همچنین بیان کرد: یکی دیگر از اقداماتی که بانک مرکزی در راستای مردم انجام می دهد، توزیع سکه به روش های مختلف است که این اقدام به کنترل قیمت سکه نیز کمک کرده است. به وضوح می توان مشاهده کرد که در هفته گذشته، با وجود افزایش تقاضا، حباب سکه ثابت باقی مانده و تغییری نداشته که این نشان دهنده عرضه متعادل در بازار است. تجارب سال های گذشته نشان می دهد که در چنین دوره هایی افزایش تقاضای خرید سکه معمولاً با افزایش حباب قیمت نیز همراه بوده، اما این هفته مشاهده کردیم که حباب قیمت بدون تغییر مانده است؛ علت این امر نیز تزریق سکه از سوی بانک مرکزی به بازار است. نکته مثبت بانک مرکزی این است که طلاها و سکه هایی که به بازار عرضه می شود، از طلاهای وارداتی است نه از ذخایر کشور و این یکی دیگر از اقدامات مؤثر بانک مرکزی محسوب می شود.

فرصت مناسبی برای استیضاح وزیر اقتصاد نیست

این کارشناس بازار سکه، طلا و ارز در مورد وضعیت استیضاح وزیر اقتصاد و اینکه آیا این اقدام می تواند چالش های موجود اقتصادی را حل کند یا اینکه مشکلات را تشدید خواهد کرد، بیان داشت که در شرایط فعلی با توجه به مسائل سیاسی و روابط با کشورهای دیگر، ایجاد تغییرات درونی چندان منطقی به نظر نمی رسد و من معتقدم که اکنون زمان مناسبی برای استیضاح نیست.

کشتی آرای تأکید کرد: استیضاح حق مجلس dan, و ممکن است انتقادات زیادی نسبت به عملکرد بانک مرکزی و تیم اقتصادی یا وزارت اقتصاد وجود داشته باشد، اما در این شرایط سیاسی، زمان مناسبی برای استیضاح وزیر نیست.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا