جهش قیمت یک سوخت حیاتی پس از تحریم‌های آمریکا

قیمت‌های جهانی دیزل و حاشیه‌ سود پالایش، پس از جدیدترین دور تحریم‌های آمریکا علیه تجارت نفت روسیه و پیش بینی بازار از محدودیت عرضه، جهش یافت.

به گزارش ایسنا، آمریکا با هدف محدود کردن درآمد دومین صادرکننده بزرگ نفت جهان بر سر جنگ اوکراین، سخت‌ترین تحریم‌های خود را علیه تولیدکنندگان و نفتکش‌های روسی، در دهم ژانویه، اعمال کرد.

بسیاری از کشتی‌هایی که به تازگی هدف این تحریم‌ها قرار گرفته‌اند، بخشی از ناوگان سایه بوده اند که روسیه از آن، برای دور زدن محدودیت‌های غربی و حمل نفت به هند و چین استفاده کرده است. پالایشگاه‌های این کشورها از واردات ارزان روسیه که پس از حمله مسکو به اوکراین در اروپا ممنوع شد، سود برده‌اند.

ناتالیا لوسادا، تحلیلگر شرکت «انرژی اسپکتس» اظهار کرد: حاشیه سود دیزل به دنبال انتشار اخبار تحریم‌ها، در حال افزایش است و انتظار داریم اختلالات قابل ملاحظه ای در صادرات دیزل روسیه ایجاد شود. وی افزود: حداقل ۱۵۰ هزار بشکه در روز از صادرات دیزل روسیه از پالایشگاه‌های شرکتهای «گازپروم نفت» و «سورگوت نفت گاز»، در خطر است.

طبق داده‌های شرکت مالی LSEG، نرخ پریمیوم قرارداد پایه دیزل اروپا برای ماه آتی در مقایسه با ۶ ماه بعد، به ۵۰ دلار و ۲۵ سنت در هر تن در پنج شنبه افزایش یافت که بالاترین قیمت در ۱۰ ماه گذشته است. حاشیه سود پالایش دیزل نیز به ۲۰ دلار در هر بشکه رسید که بالاترین رکورد در پنج ماه و نیم گذشته است.

هوای سرد در نیمکره شمالی هم از بازارهای دیزل حمایت کرد.

حاشیه سود پالایش دیزل در آسیا، روز دوشنبه، هشت درصد جهش کرده و به بالای ۱۷ دلار در هر بشکه رسیده بود که بزرگترین افزایش از سپتامبر تاکنون بود و در روز پنجشنبه، به حدود ۱۶.۵۰ دلار در هر بشکه کاهش یافت.

بهای معاملات دیزل آمریکا، در دهم ژانویه، بیش از پنج درصد افزایش یافت که بزرگترین رشد روزانه این معاملات از اکتبر بود و در روز پنج شنبه، به ۱۱۱ دلار در هر بشکه رسید که بالاترین رکورد در ۶ ماه گذشته بود. معاملات دیزل برای تحویل در ماه آتی، ۱۰ دلار گرانتر از معاملات برای تحویل در ۶ ماه آینده است که بزرگترین تفاوت نرخ در یک سال گذشته به شمار می‌رود.

دو منبع تجاری در سنگاپور به رویترز گفتند: معامله گران و پالایشگاه‌ها، هزینه‌های بالاتر نفت خام را در قیمت سوخت و تولید پالایشگاهی لحاظ می‌کنند و اضافه کردند که بعید است که کاهش عرضه دیزل روسیه، مستقیما، تاثیر زیادی بر بازارهای آسیایی داشته باشد. یک منبع آگاه دیگر اظهار کرد: حتی با وجود حاشیه سود دیزل، مجتمع های پالایشگاهی آسیا ضعیف شده، زیرا قیمت‌های نفت، با سرعتی بسیار سریعتر از قیمت محصولات پالایش شده، افزایش یافته است.

قیمت معاملات نقدی نفت دوبی نسبت به جمعه گذشته، به میزان ۸.۵ درصد افزایش یافت؛ در حالیکه گازوئیل سنگاپور برای تحویل در فوریه، در همین مدت، فقط ۵.۵ درصد رشد داشت.

اروپا که قبل از تحریم‌های ۲۰۲۲ غرب، بزرگ‌ترین خریدار دیزل روسیه بود، برای جبران این کمبود، به واردات از هند، خاورمیانه و آمریکا روی آورد. صادرات دیزل و گازوئیل روسیه به اتحادیه اروپا و انگلیس، پس از اعمال تحریم‌هاس غرب علیه مسکو در سال ۲۰۲۲، به شدت کاهش یافت و به فروشندگان دیگر در خاورمیانه و آمریکا فرصت داد تا خلا به وجود آمده را پر کنند.

جیمز نوئل بسویک، تحلیلگر کالاهای اسپارتا در این باره گفت: در حالی که بیشتر ۱۸۳ کشتی تحریم شده، بیشتر برای جابه جایی نفت خام و نفت کوره به نسبت دیزل، استفاده شده اند، این نگرانی وجود دارد که تحریم‌ها بر فعالیت پالایشگاه‌ها در هند و چین تاثیر بگذارد و تولید و صادرات دیزل آنها را به اروپا کاهش دهد.  

وی افزود: در صورتی که عرضه روسیه به طور قابل توجهی مختل شود، ترکیه و برزیل که بزرگترین خریداران سوخت روسیه هستند، باید فروشندگان جایگزینی مانند آمریکا و کشورهای خاورمیانه پیدا کنند که رقابت را برای خریداران اروپایی تشدید خواهد کرد.

بر اساس گزارش رویترز، سایر تحلیلگران می‌گویند که بازار در نهایت، با تحریم‌های جدید سازگار خواهد شد.

انتهای پیام

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا