سریع ترین و امن ترین روش حمل و نقل بین المللی چیست؟
حتما برایتان پیش آمده است که به خاطر برنامههای کاری و شخصی، بخواهید در سریعترین زمان ممکن بار خود را به خارج از کشور ارسال کنید. اما بهترین روش حمل بار چیست؟ چگونه میتوان محموله خود را در عرض چند روز به کیلومترها دورتر فرستاد و نگران مسافت طولانی آن نشد؟
اگر تجربهای در حوزه تجارت بینالملل داشته باشید، واردات و صادرات کالا در برنامههای آیندهتان باشد و یا براساس شرایط زندگی شخصی خود بخواهید بخشی از وسایل خود را به خارج از کشور بفرستید، پس حتما اصطلاح حمل و نقل بین المللی هوایی به گوشتان خورده است. حمل بار به وسیله هواپیما یکی از رایجترین و اصلیترین روشها برای ارسال محموله سبک و سنگین به مناطق مختلف است. هرچند که روشهای دیگری نیز برای ارسال بار به خارج از کشور وجود دارد و خوب است که ویژگیهای حمل هوایی بین المللی را بدانید تا در آیندهای نزدیک بهترین انتخاب را داشته باشید.
چه زمانی از حمل و نقل هوایی بین المللی استفاده کنیم؟
در دنیای امروز زمان و سرعت حرف اول را میزند. اگر بخواهید از رقبای خود عقب نمانید و با صرف هزینهای معقول، بار خود را در کمترین زمان ممکن به کشوری خارجی ارسال کنید، باید صفر تا صد حمل هوایی را بشناسید و کارکردها و مزیتهایش را بدانید.
درحال حاضر حمل و نقل بین المللی به سه روش هوایی، زمینی و دریایی صورت میگیرد و بازرگانان باتوجه به نوع کسبوکار خود میتوانند از یکی از آنها استفاده کنند. اما فکرش را بکنید که کالایی بسیار حساس، ارزشمند و گرانقیمت دارید و ممکن است هنگام بارگیری و حملونقل آسیب ببیند. یا برای مثال محمولهتان به نسبت وزن و حجم کمی دارد و یا نمونهای از یک کالا است و هیچ کشتی و کامیونی چنین باری را قبول نمیکند. در چنین شرایطی شما باید حتما از حمل بار هوایی استفاده کنید.
هرچند که اگر شرایط بالا را هم نداشته باشید، اما زمان برایتان اولویت اصلی داشته باشد باید از هواپیماهای باربری استفاده کنید و باتوجه به مسافت میان مبدا و مقصد محموله خود را در مدت زمانی کوتاه تحویل بگیرید یا به دست مشتری خود برسانید. برای مثال، در شرایطی که ذکر شد اگر بازار فروش محصولاتتان را در کشور سوریه دارید و میخواهید صادرات کالا به این کشور را داشته باشید، حمل بار به سوریه به صورت هوایی انتخابی مناسب و هوشمندانه برای شماست.
از طرفی دیگر، حتی ممکن است بار شما فاسدشدنی و خطرناک باشد؛ در این صورت اصلا نمیتوانید به حمل بار زمینی و دریایی فکر کنید. معمولا به خاطر وسعت زیاد دریاها و اقیانوسها مدت زمان رسیدن کشتی به مقصد نهایی چندین ماه طول میکشد. بهعلاوه، زمان رسیدن کامیونهای باربری نیز باتوجه به فاصله مبدا و مقصد ممکن است هفتهها یا ماهها به طول بیانجامد.
گاهی نیز پیش میآید که قرارداد تجاری شما به گونهای تنظیم شده است که باید در مدت زمانی کوتاه بار تجاریتان را به ایران یا سایر کشورها ارسال کنید. برای مثال ایران رابطه تجاری پررنگی با ترکیه دارد و به خاطر مسافت نه چندان طولانی با ایران و عدم نیاز به صدور ویزا، بازرگانان بسیاری برای واردات انواع کالاها با این کشور تعامل دارند. به همین خاطر بسیاری از افراد حمل بار از ترکیه به ایران را انتخاب میکنند تا هیچ اتلاف وقتی نداشته باشند و سود زیادی نیز کسب کنند.
نکته دیگری که باید مد نظر قرار دهید، زمانبندی تحویل بار است. به بیان دیگر، هنگام تحویل گرفتن بار از گمرک تاخیر بسیار کمی رخ میدهد و نسبت به دیگر روشهای حمل و نقل بینالمللی سریعتر است.
بسیاری از بازرگانان هستند که ماهها برای ترخیص کالایشان از گمرک منتظر میمانند و به خاطر فرآیندهای پیچیده و طولانی ترخیص زمان زیادی را از دست میدهند. در روش حمل بار هوایی این پروسه بسیار کوتاهتر و سریعتر رخ میدهد و شما میتوانید به صورت کلی برای کار خود زمانبندی داشته باشید و طبق برنامه قبلی خود پیش بروید.
امنیت در حمل بار هوایی تا چه میزان است؟
هیچکس دلش نمیخواهد که ضرر و زیان مالی ببیند و کالای ارزشمند خود را خراب و مشکلدار تحویل بگیرد. اگر محموله به درستی بستهبندی نشود و بدون بیمه کردن به مقصدی دور ارسال گردد، میزان آسیب پذیری آن به شدت افزایش پیدا میکند. همچنین حمل دریایی و حمل زمینی نسبت به حمل بار هوایی از ایمنی کمتری برخوردار است.
در حمل و نقل زمینی بین المللی امکان تصادفات جادهای، خراب شدن کامیون و تریلی و تاثیر آبوهوا و تغییر فصول بر روی جاده بسیار بالاست. چنین عواملی هم سرعت انتقال کالا را بسیار کاهش میدهد و هم امنیت بار را به شدت پایین میآورد.
از سوی دیگر، در حمل و نقل دریایی بین المللی ممکن است کشتی درگیر طوفانهای شدید شود و شرایط آبوهوایی هم بر میزان سرعت و هم امنیت بار تاثیر زیادی بگذارد. درواقع حمل دریایی را نمیتوان روشی سریع دانست و به همین خاطر نمیتوان زمانبندی دقیقی برای آن داشت. حتی رهگیری بار نیز به خاطر شناور بودن در آب بسیار دشوار است.
بارهای خطرناک و ممنوعه در حمل بار هوایی بین المللی
قوانینی در سطوح بین المللی وجود دارد که مانع از جابهجایی برخی از کالاها میشود. به صورت کلی میتوان گفت که کالاهایی وجود دارد که به خاطر متریال و ماهیتشان خطرناک هستند و به محیط زیست و سلامت انسانها و جانداران آسیب میرسانند. به همین خاطر باید طبق دستورالعملها و مقررات ایمنی و بهداشتی با آنها برخورد شود و حتی نوع بستهبندی و حمل آنها نیز متفاوت باشد.
حتی انجمن بینالمللی حملونقل هوایی که با نام یاتا (IATA) نیز شناخته میشود، لیستی از کالاهای خطرناک را منتشر کرده که تمامی کشورها و خطوط هوایی ملزم به رعایت آن هستند.
در این باره خوب است که با برگه MSDS یا برگه شناسایی ایمنی مواد شیمیایی آشنا شوید. این برگه حاوی اطلاعات ایمنی ماده است که بر روی کالا درج میشود و نشان میدهد که نحوه استفاده از هر ماده چگونه باید باشد.
با این مقدمه، ابتدا کالاهای خطرناک را نام میبریم و پس از آن به سراغ انواع گوناگون کالاهای ممنوعه میرویم.
کالای خطرناک مطابق استاندارد بین المللی یاتا:
- مواد منفجره (Explosives)
- گازها (Gases)
- مایعات قابل اشتعال (Flammable Liquids)
- جامدات قابل اشتعال (Flammable Solids)
- مواد اکسیدکننده و پراکسیدهای آلی (Oxidizing Substances and Organic Peroxides)
- مواد سمی و مواد عفونی (Toxic & Infectious Substances)
- مواد رادیو اکتیو (Radioactive Material)
- مواد خورنده (Corrosive)
- مواد و کالاهای خطرناک متفرقه شامل موادی که خطر زیست محیطی دارند.
کالاهای غیرمجاز در حمل بار هوایی بین المللی:
- اسلحه و مهمات و مواد منفجره (مگر با مجوز حمل)
- عتیقه و آثار هنری اصیل ایرانی
- طلا و نقره و زیورآلات بیش از 150 گرم
- سنگهای قیمتی بیش از مصرف شخصی
- فرش و قالیچههای دستبافت بیش از 12 متر
- مواد مخدر، افیونی و مشروبات الکلی
- انواع ارز خارجی بیش از حد مجاز تعیین شده
- اوراق مینیاتور و خطی
- هر نوع میراث فرهنگی بدون مجوز سازمان
- کتابهای خطی و چاپ سنگی و …
در انتهای این موضوع باید گفت که باوجود تمامی حساسیتها و خطرات پیشرو، معمولا برای حمل کالاهای خطرناک از هواپیما استفاده میکنند. این موضوع نیز به این دلیل است که برخی از کالاهای خطرناک مانند رنگها و باتریها از نظر تجاری و سود اقتصادی بسیار اهمیت دارند.
همچنین گاهی اوقات کالاهای خطرناک باید در محیطی خنک نگهداری شوند و خیلی سریع به مقصد برسند. قاعدتا حمل دریایی و زمینی نمیتواند چنین خدماتی را ارائه دهد.
حمل بار هوایی خود را به کجا بسپاریم؟
زمانیکه مطمئن میشوید که محموله تجاری یا غیرتجاری خود را به روش کارگو یا فریت بار ارسال خواهید کرد، وقت پیدا کردن یک شرکت حملونقل بینالمللی در ایران است تا بتوانید با خیالی راحت به آن اعتماد کنید.
همانطور که گفته شد، اصلیترین ویژگی حمل بار هوایی سرعت بالای آن است. از سوی دیگر ایمنی بالای حمل هوایی نسبت به سایر روشها بسیار بالاست و اگر یک شرکت باتجربه و حرفهای به این کار مشغول باشد، امن بودن بارگیری و ترخیص از گمرک تضمین شده است.
علاوهبراین، اگر از خدمات حمل هوایی شرکتهای حمل و نقل بینالمللی استفاده کنید، میتوانید با کمک شماره رهگیری محموله، لحظه به لحظه از وضعیت آن باخبر شوید و بدانید که در کدام منطقه جغرافیایی است و در چه مرحلهای قرار دارد.
درنهایت آنکه شرکتهایی باسابقه در این حوزه، میتوانند ترخیص یک روزه کالا از گمرک داشته باشند و بدون هیچگونه اتلاف وقت، در سریعترین حالت ممکن محموله را به صورت درب به درب به مقصد (تمامی شهرهای بزرگ ایران) برسانند.
در چنین شرایطی، هم بارتان با سرعتی بالا از کشوری به کشوری دیگر منتقل میشود، هم روند ترخیص کالا بسیار سریع و بدون توقف است و هم حمل و نقل داخلی نیز با شتاب انجام میشود و محموله به دستتان میرسد.
از طرفی، اگر کالایتان شکستنی باشد بیش از همه امنیت و کم خطر بودن ارسال بار برایتان اهمیت دارد و دلتان نمیخواهد که آسیب ببیند، جابهجا شود و یا حتی گم بشود.
پس برای پیدا کردن چنین شرکتی و با چنین شرایطی، میتوانید به شرکت پی اس پی اکسپرس (pspexpress) اعتماد کنید و حمل بار هوایی خود را به آن بسپارید و از کلیه خدمات این حوزه بهرهمند شوید.