بیش از ۳۱.۴۰۰ کودک در خوزستان به هیچ عنوان تحصیلات قبلی ندارند

سیده فرانک موسوی در جلسه شورای آموزش و پرورش خوزستان، که امروز (چهارشنبه هشتم اسفند) در استانداری خوزستان برگزار شد، تصریح کرد: مسأله کودکان بازمانده از تحصیل به هیچ عنوان امری تازه نیست و به نوعی یک زخم کهنه در جامعه به حساب می آید که برای حل آن به یاری نیاز داریم. این شورا این توانایی را به آموزش و پرورش می دهد تا از تمامی نهادهای حاضر در شورا خواسته های خود را مطالبه کند و امروز از تمامی نهاد ها، خصوصاً استانداری، درخواست یاری داریم، چراکه این دانش آموزان اگر به حال خود رها شوند، ممکن است در معرض آسیب های اجتماعی قرار گیرند.
وی همچنین اعلام کرد: ما نزدیک به دو سال است که موضوع کودکان بازمانده از تحصیل را از طریق سامانه شهید محمودوند دنبال می کنیم، اما با چالش هایی مواجه هستیم که لازم است وزارت آموزش و پرورش این مشکلات را برطرف کند.
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش خوزستان خاطرنشان کرد: بر اساس اطلاعات درج شده در این سامانه، ۸۲ هزار و ۶۲۴ کودک و نوجوان در سنین شش تا ۱۷ سال، که در خوزستان متولد شده اند، به عنوان بازمانده از تحصیل شناخته شده اند؛ تعدادی از این کودکان تجربه تحصیل داشته و برخی دیگر هیچ گونه سابقه ای از تحصیل ندارند.
موسوی تصریح کرد: حدود ۲۰ هزار نفر از این کودکان در سامانه نهضت سوادآموزی دارای سابقه هستند.
وی در خصوص کودکان خوزستانی بدون هیچ گونه سابقه تحصیلی بیان کرد: طبق اطلاعات سامانه سیدا، ۱۱ هزار و ۳۳۷ کودک در سنین شش تا ۱۱ سال، چهار هزار و ۹۵۹ کودک در سنین ۱۲ تا ۱۴ سال و ۱۵ هزار و ۱۹۴ کودک در سنین ۱۵ تا ۱۷ سال هیچ گونه سابقه تحصیل ندارند. مجموعاً، ۳۱ هزار و ۴۹۰ کودک به عنوان بازمانده از تحصیل شناخته می شوند که هیچگونه ثبت نامی نداشته اند.
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش خوزستان همچنین خاطرنشان کرد: ۵۱ هزار و ۱۳۴ دانش آموز در سنین شش تا ۱۷ سال پیش از این ثبت نام کرده بودند، اما پس از آن ترک تحصیل کرده اند.
موسوی تأکید کرد: آمار ما در واقع دارای نواقص و افزایش گمانه زنی است که لازم است توسط وزارت آموزش و پرورش اصلاح شود، با این حال تا کنون این امر تحقق نیافته است.
وی همچنین اشاره کرد: طبق آمار اداره کل بهزیستی خوزستان، سه هزار و ۶۸۴ نفر به دلیل داشتن ناتوانی های جسمی و حرکتی شدید و خیلی شدید قادر به ادامه تحصیل نیستند و اگر این افراد از جمعیت بازماندگان از تحصیل حذف شوند، اثر قابل توجهی خواهد داشت. همچنین ۵۶۱ نفر از این کودکان فوت کرده اند، اما خانواده هایشان به منظور دریافت یارانه، فوت نامه آن ها را ثبت نکرده اند.
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش خوزستان همچنین گفت: بر اساس شواهد بهزیستی خوزستان، سه هزار و سه کودک استثنایی وجود دارند که نمی توانند در مدارس عادی تحصیل کنند و والدین آن ها تمایلی به ثبت نام فرزندان خود در مدارس ندارند.
وی همچنین افزود: در بیش از سه هزار مورد از کودکان بازمانده از تحصیل، مسائل مربوط به آدرس ها یا شماره های تلفن غیر قابل دسترسی وجود دارد. ۳۴ هزار و ۸۴۱ نفر از فهرست طرح بازگرداندن کودکان بازمانده از تحصیل به مدارس (طرح شهید محمودوند) بدون آدرس و شماره تماس هستند که شناسایی آن ها غیرممکن است و لذا نیازمند همکاری سازمان هدفمندی یارانه ها در این خصوص هستیم.
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش خوزستان به اقدامات صورت گرفته در راستای جذب کودکان بازمانده از تحصیل اشاره کرده و گفت: برای مناطق مختلف رابط هایی مشخص شده و ۵ هزار و ۵۸۰ نفر از همکاران در این راستا فعالیت دارند و ۱۸ هزار و ۴۰۰ کودک بازمانده از تحصیل در حال پیگیری هستند.
وی ادامه داد: به طور کلی، ۲۲ هزار و ۶۲۳ نفر از کودکان در سنین ۶ تا ۱۷ سال، که معادل ۲۷ درصد از کل کودکان بازمانده از تحصیل در خوزستان هستند، تحت پیگیری قرار گرفته اند و از ابتدای سال جاری، ۹۱۳ کودک بازمانده از تحصیل به مدرسه جذب شده اند.
موسوی در پایان ابراز کرد: برای پیشگیری از ترک تحصیل دانش آموزان، باید در دورافتاده ترین روستاها نیز مدارس به ویژه در مقطع ابتدایی تأسیس شود.
وی در خصوص علل بازماندگی از تحصیل تأکید کرد: مهم ترین دلایل شامل فقر مالی خانوادها، کار کودکان، مشکلات فرهنگی، ممانعت خانواده ها از تحصیل، و ازدواج زودهنگام به ویژه برای دختران هستند.