تأثیر ترامپ بر اقتصاد قاره سبز

اقتصاد اتحادیه اروپا به واسطه بی ثباتی های سیاسی، چالش های ساختاری و رویکردهای آمریکا در زمینه هزینه های تجاری و نظامی، با دشواری های قابل توجهی روبروست.
اتحادیه اروپا در مرحله ای پر از خطر قرار دارد که رکود اقتصادی، عدم یکنواختی در تجارت و عدم قطعیت های ژئوپلیتیک آن را در بر گرفته و به واسطه جنگ در اوکراین و تنش های فزاینده با آمریکا، به ویژه پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، تشدید شده است.
پیوندهای تاریخی نزدیک اتحادیه اروپا با آمریکا به شدت تحت تأثیر سیاست های تجاری و نظامی ترامپ قرار گرفته و رویکرد «اول آمریکا» او، مملو از اقداماتی حمایت گرایانه بوده است که کشورهای عضو اتحادیه اروپا را نیز در بر گرفته است.
فرمان اجرایی ترامپ که به وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات فولاد و آلومینیوم منجر شد، موجی از نگرانی را در سطح اتحادیه اروپا ایجاد کرد و مقامات اروپایی این تعرفه ها را غیرقابل توجیه دانسته و بر لزوم حفظ صنایع اروپایی در برابر این سیاست ها تأکید کردند.
اتحادیه اروپا این تعرفه ها را به عنوان عامل عدم اطمینان اقتصادی تلقی می کند که به تدریج کارآیی و یکپارچگی بازار را مختل می سازد. همچنین این بلوک به شدت با تصمیم ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه های تلافی جویانه علیه کشورهایی که اقدام به چنین سیاست هایی کنند، مخالفت می کند.
مقام های اتحادیه اروپا تعرفه های تلافی جویانه را به عنوان رویکردی نادرست ارزیابی کرده و هشدار داده اند که این بلوک، به هر مانعی که در مسیر تجارت آزاد و عادلانه قرار گیرد، به سرعت و جدیت واکنش نشان خواهد داد که نشان از آمادگی برای مواجهه با منازعات تجاری دارد.
عدم حضور کشورهای اتحادیه اروپا در گفتگوهای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به منظور پایان دادن به جنگ اوکراین، اختلافات میان آمریکا و اتحادیه اروپا را تشدید کرده است.
ترامپ همچنین کشورهای اروپایی را به خاطر ناکافی بودن تخصیص منابع برای دفاع مورد انتقاد قرار داده و بر این نکته تأکید کرده که اعضای «ناتو» (NATO) باید هزینه های دفاعی خود را از میانگین فعلی ۱.۹ درصد تولید ناخالص داخلی به ۵ درصد افزایش دهند.
رشد کند اتحادیه اروپا، فشار بدهی، تورم و افزایش هزینه های گاز
بسیاری از کشورهای اروپایی با مشکلات بدهی عمومی بالا و کسری بودجه مواجه هستند که در نتیجه کاهش رشد اقتصادی و جمعیت و نیز افزایش هزینه های اجتماعی به وجود آمده است؛ برای این کشورها، افزایش هزینه های دفاعی به چالشی بزرگ تبدیل شده است.
پیش بینی ها برای رشد اقتصادی اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۵، حاکی از افزایش تنها ۱.۵ درصدی است که نشان دهنده روند رشد کند در سال های اخیر و در مقایسه با آمریکا و چین است. همچنین به گزارش ها، نرخ رشد منطقه یورو در سال جاری ممکن است به حدود یک درصد برسد.
در طی ۱۵ سال گذشته، اقتصاد اروپا به طور قابل توجهی در مقایسه با آمریکا کاهش یافته که این موضوع باعث تغییرات عمده ای در فناوری و دیجیتالی شدن شده است. در حالی که آمریکا توانسته تولید ناخالص داخلی خود را ۷۰ درصد افزایش دهد، اتحادیه اروپا تنها ۲۰ درصد رشد داشته است. کاهش بهره وری و رقابت، به همراه افزایش هزینه های نیروی کار، قدرت صنعتی این منطقه را به ویژه در مقایسه با آمریکا و چین تضعیف کرده است.
اتحادیه اروپا برای از سرگیری مزیت رقابتی خود، درصدد کاهش بوروکراسی، افزایش سرمایه گذاری در حوزه هوش مصنوعی و شرکت های فناوری و کاهش هزینه های انرژی می باشد. با این حال، هر بار که اتحادیه اروپا اقدام به اجرای سیاست های اقتصادی محرک می کند، آمریکا با طرح های بزرگ تر و سریع تری پاسخ می دهد.
در همین مرحله، چندین کشور عضو اتحادیه اروپا به قوانین مالی این بلوک که مشخص می کند بدهی عمومی نباید از ۶۰ درصد تولید ناخالص داخلی فراتر رود و کسری بودجه نیز باید زیر سه درصد باشد، پایبند نبوده اند. کشورهای یونان، ایتالیا، فرانسه، بلژیک و اسپانیا همگی با بدهی عمومی بالای ۱۰۰ درصد تولید ناخالص داخلی خود شان مواجه اند، در حالی که ۱۳ کشور دیگر نیز از آستانه ۶۰ درصد فراتر رفته اند. بعلاوه، ۱۰ کشور اتحادیه اروپا از جمله ایتالیا، مجارستان و رومانی از مرز سه درصد در نسبت کسری بودجه به تولید ناخالص داخلی تعیین شده توسط اتحادیه اروپا عبور کرده اند. بدهی بالا و کسری بودجه زمینه تخصیص بودجه به صنایع دفاعی را برای این کشورها دشوارتر می سازد.
خبرگزاری آناتولی گزارش داده است که تورم در سطح اروپا همچنان بالاست. بانک مرکزی اروپا هدف گذاری کرده است که تورم در میان مدت به دو درصد برسد، اما براساس داده ها، نرخ تورم منطقه یورو در ماه های اخیر به حدود سه درصد باقی مانده است. به اضافه این، ذخایر فعلی گاز طبیعی اتحادیه اروپا به پایین تر از ۵۰ درصد ظرفیت کل کاهش یافته و تقریباً ۱۰ درصد کمتر از میانگین سابق است. قیمت گاز به دلیل شرایط جوی سرد و کاهش ذخایر به بالاترین حد خود در دو سال اخیر رسیده است.
پایان پیام