شکست نسل‌های قبلی در پیاده‌سازی طرح انتقال آب ساوه از سد کوچری

ایسنا/مرکزی نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در یک برهه زمانی، این امکان وجود داشت که پروژه انتقال سهم آب ساوه از سد کوچری به مبلغ ۵۰۰ میلیارد تومان به مرحله اجرا درآید اما متأسفانه فرصت از دست رفت و اکنون نیمی از این پروژه نیازمند سه هزار میلیارد تومان اعتبار است.

حجت‌الاسلام محمد سبزی، پنجشنبه ۱۳ دیماه ۱۴۰۳، در حین بازدید معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران به همراه استاندار مرکزی از پروژه انتقال سهم آب ساوه از سد کوچری و نیز سد الغدیر ساوه، اظهار داشت: حدود ۳۵ کیلومتر از طرح انتقال سهم آب ساوه از سد کوچری به مرحله اجرا درآمده است و امید داریم با تسریع در پیشرفت ۳۰ کیلومتر باقی‌مانده، یکی از خواسته‌های اساسی مردم ساوه برای تأمین آب محقق گردد، هرچند به سبب بار مالی سنگین این پروژه، عملیات اجرای طرح دچار وقفه و کندی شده است.

وی اضافه کرد: طولانی شدن زمان اجرای پروژه ضرورت تخصیص اعتبارات بیشتری را به دنبال خواهد داشت که ناشی از افزایش هزینه‌ها و نرخ تورم است. در مقطعی که این قابلیت وجود داشت، با بودجه‌ای برابر با ۵۰۰ میلیارد تومان می‌توانستیم این طرح ۱۳۱ کیلومتری را به انجام رسانیم، متأسفانه این فرصت از بین رفت و هم‌اکنون برای تکمیل حدود نیمی از این پروژه، نیاز به سه هزار میلیارد تومان اعتبار داریم.

وی توضیح داد: سد الغدیر ساوه به منظور تأمین نیازهای مصرف کشاورزی این شهرستان ایجاد شده است، اما متأسفانه به دلیل تنش آبی، بخشی از منابع آن به مصرف شرب اختصاص یافته که این موضوع نارضایتی کشاورزان را از محدودیت‌های ایجادشده به دنبال دارد.

وی همچنین اشاره کرد: تصرف منابع طبیعی و تبدیل آن به باغ، منجر به برداشت‌های غیرمجاز و بیش از حد از مناطق بالادستی سد الغدیر شده است و به طور جدی ورودی آب به دریاچه این سد را کاهش داده است.

حجت‌الاسلام سبزی در خصوص اجرای طرح اضطراری تأمین آب ساوه گفت: در این طرح پیشنهاد شده تا به طور اضطراری نیاز آبی شهر ساوه از طریق انتقال آب از چاه‌های جدید حفر شده تأمین گردد که برای این منظور حدود پنج هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال از اعتبارات ستاد ملی بحران و همچنین پیوست قانون ۱۴۰۳ تخصیص یافته است.

نماینده مردم ساوه و زرندیه به فعالیت کامل شبکه تصفیه‌خانه فاضلاب ساوه و پوشش جامع شبکه تأکید کرد و گفت: در زمان کنونی که با محدودیت منابع آبی مواجه هستیم، نباید آب شرب سالم و بهداشتی در خطوط تولید صنایع، به ویژه در صنایعی نظیر فولاد، استفاده شود، بلکه باید با انتقال پساب تولید شده از تصفیه‌خانه، در رفع تنش آبی کمک کرد.

وی اذعان داشت: استفاده از منابع آب شرب در صنعت دارویی و غذایی باید مجاز شناخته شود و برای مصارف صنایع دیگر، لازم است از پساب‌های صنعتی بهره‌برداری گردد.

سبزی در خصوص چاه‌های غیرمجاز اظهار داشت: برداشت‌های بی‌رویه از منابع آبی چاه‌های غیرمجاز، یکی از عوامل تشدید تنش آبی است، اما متأسفانه هیچ اقدامی در مقابله با این افراد صورت نمی‌گیرد. باید با تشدید نظارت‌ها، اجازه ندهیم عده‌ای سودجو با حفر چاه غیرمجاز، تهدیدی برای منابع آبی زیرزمینی ایجاد کنند.

مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه‌ای مرکزی نیز به کاهش میزان بارش‌ها در استان مرکزی نسبت به زمان مشابه سال قبل به میزان ۱۲ درصد و نسبت به درازمدت به میزان ۷۰ درصد اشاره کرد.

حسین اسدی افزود: از سال ۱۳۹۸ که سدهای استان سرریز کردند، میزان بارش‌ها کاهش یافته و امسال پنجمین سال متوالی است که با پدیده خشکسالی مواجه هستیم. در حال حاضر، حجم آب سد الغدیر ساوه که تا ۴۰ روز پیش ۲۷۷ میلیون مترمکعب بود، به ۱۸.۵ میلیون مترمکعب کاهش پیدا کرده است که ۱۶ میلیون مترمکعب از آن حجم مرده است. در صورت ادامه این روند بارش‌ها، پیش‌بینی می‌شود حجم مفید آب سد الغدیر تا پایان سال به حدود ۶ میلیون مترمکعب برسد که این عدد نگران‌کننده است.

وی در پایان افزود: قطع برق چاه‌های کشاورزی، بستن سردهنه‌ها و لایروبی نقاط بالادستی سد الغدیر از جمله اقداماتی است که برای مدیریت منابع آبی استان در حال انجام است.

اسدی تصریح کرد: از پروژه خط انتقال سهم آب ساوه از سد کوچری که دارای طول ۱۳۱ کیلومتر است، تاکنون ۳۴ کیلومتر از محل اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای انجام شده و مابقی پروژه نیز به قرارگاه خاتم‌الانبیاء واگذار گردید. با این حال، محدودیت منابع مالی، روند اجرای طرح را با کندی مواجه کرده اما با تزریق اعتبارات جدید، سرعت کار افزایش خواهد یافت.

وی توضیح داد: پروژه انتقال سهم آب ساوه از سد کوچری به طول ۱۳۱ کیلومتر است که تاکنون ۳۵ کیلومتر آن به مرحله اجرا درآمده و بخش پایانی این پروژه که شامل ۳۰ کیلومتر است، به اعتباری معادل ۱۰ هزار میلیارد ریال نیاز دارد که از این میزان، ۶ هزار میلیارد ریال تأمین شده و ابلاغ پنج هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال نیز انجام گردیده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی نیز گفت: با اعلام بحرانی شدن شرایط آبی در ساوه، برداشت از سد الغدیر محدود شد و به منظور جایگزینی آن، حفر ۱۹ حلقه چاه جدید در برنامه قرار گرفت که ۱۷ حلقه از آن حفر شده و دو چاه دیگر آبدهی لازم نداشته‌اند. از هشت حلقه چاه حفر شده، بهره‌برداری از هفت حلقه آغاز شده و ۹ حلقه دیگر نیاز به اعتبارات دارد تا به مدار افزوده شوند.

حشمت‌اله عباسی افزود: برای خط انتقال آب از چاه‌های حفر شده، نیاز به تخصیص اعتبارات است که پیش‌بینی شده حدود ۲۱۰ میلیارد تومان برای تأمین پایدار آب شرب ساوه لازم است.

وی بیان کرد: با حفر چاه‌های جدید، ۳۸۸ لیتر بر ثانیه به منابع آبی ساوه افزوده شده، اما با افت منابع آبی زیرزمینی، بخشی از این منابع به میزان ۱۹۴ لیتر بر ثانیه کاهش یافته است. با این حال، ما به تلاش خود برای تأمین پایدار آب برای شهر ساوه ادامه خواهیم داد.

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا