مزایای آزمایش بارداری: چرا باید به آن توجه کنیم و آن را جدی بگیریم؟

بارداری یک پروسه هیجان انگیز و فوق العاده برای هر مادری می باشد. با این حال، مهم است که اقدامات احتیاطی لازم را انجام دهید و از مراقبت مناسب برای مادر و نوزاد اطمینان حاصل کنید. مراقبت از سلامتی خود در دوران بارداری می تواند از بروز هر گونه بیماری یا مشکل خطرناک برای نوزاد و عواقب مرگبار، پیشگیری کند. یکی از مراحل حیاتی برای اطمینان از بارداری سالم، انجام آزمایش خون منظم است.
آزمایش بارداری یا خون بتا، اطلاعات ارزشمندی را در مورد وضعیت سلامت بارداری از جمله سلامت ژنتیکی نوزاد ارائه می دهد. این آزمایش برای بررسی باردار بودن زنان و در برخی موارد برای نظارت بر بارداری هایی با امکان سقط جنین، استفاده می شود.
آزمایش خون بتا یا بارداری به نام های مختلفی مانند آزمایش تیتر بتا، آزمایش ادرار بتا، آزمایش بارداری و آزمایش HCG شناخته شده است. از نمونه ادرار می توان برای آزمایش بارداری استفاده کرد، اما برای نتایج دقیق تر، آزمایش خون را توصیه می کنیم. متاسفانه بسیاری از تست های بارداری خانگی با استفاده از نمونه های ادرار می توانند نتایج مثبت یا منفی کاذب ارائه دهند. این امر می تواند منجر به وحشت غیر ضروری یا هیجان شدید شود.
آزمایش بارداری چه چیزی را مورد بررسی قرار می دهد؟
آزمایش خون بتا می تواند میزان bhcg را در خون و ادرار فرد اندازه گیری کند. گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) در دوران بارداری، زمانی تولید می شود که سلول های دخیل در تشکیل جفت، آن را تولید کنند. اندازه گیری این هورمون می تواند وضعیت بارداری افراد را نشان دهد. همچنین مقادیر بسیار پایین بتا را در افراد ارزیابی کند. این امر، آزمایش بتا را دقیق تر و قابل اطمینان تر از هر تست بارداری خانگی می کند.
توجه به این نکته ضروری است که عوامل مختلفی می توانند بر نتیجه نهایی آزمایش تاثیر بگذارند. به همین دلیل راهنمایی پزشک و اجرای دقیق آزمایش بسیار مهم می باشد. به عنوان مثال، دهیدراتاسیون و نوشیدن بیش از حد آب می توانند باعث نتایج نادرست در آزمایش ادرار شوند. در مقابل، آزمایش خون نتایج دقیق و قابل اعتمادتری دارد. این آزمایش به شما آرامش خاطر و درک واضحی از وضعیت بارداری خود می دهد.
سطح بتا در خون، هر 48 تا 72 ساعت دو برابر می شود. این میزان حدود 8 تا 11 هفته پس از تشکیل جفت به بالاترین مقدار سرمی خود می رسد. پس از این مدت، سطح بتا در خون کاهش یافته و تا پایان بارداری به روند نزولی خود ادامه می دهد.
در مراحل اولیه بارداری، اطمینان از مراقبت های مناسب و بررسی های بهداشتی برای جلوگیری از هرگونه خطر یا عارضه، بسیار مهم است.

در چه مواردی می توان آزمایش بارداری را انجام داد؟
جواب آزمایش بارداری در تعیین موارد زیر به کار می رود:
- تایید بارداری
- تعیین سن جنین
- تشخیص بارداری غیرطبیعی
- بررسی احتمال سقط جنین
- ارزیابی غربالگری جنین از نظر بیماری های ژنتیکی مانند سندرم داون
- تعیین وجود یا عدم وجود تومور
آزمایش بتا برای فراهم کردن اطمینان افراد از ایمنی خود و فرزند داخل رحم، پیش از شروع درمان دارویی یا رادیوگرافی لازم است. بدین صورت پزشک سلامت جنین و شما را در اولویت قرار داده و از تجویز هر گونه دارو یا درمان آسیب زا اجتناب می کند.

نحوه انجام آزمایش بتا به چه صورت است؟
به طور کلی، این آزمایش را می توان به دو روش آزمایش اداری یا خون، انجام داد. برای آزمایش ادرار، از نمونه ادرار صبح شما برای اندازه گیری کمیت و کیفیت آزمایش و مثبت یا منفی بودن نتایج استفاده می شود. در مقابل، آزمایش خون از طریق پذیرش آزمایشگاهی و جداسازی سرم به کیت ها و دستگاه های آزمایشگاهی پیشرفته قابل انجام است.
توجه داشته باشید که بین آزمایشات بتا که از طریق نمونه ادرار و خون انجام می شوند، تفاوت هایی وجود دارند. نتایج آزمایش ادرار به صورت مثبت یا منفی گزارش می شوند. در حالی که نمونه های خون به صورت کمّی آزمایش شده و نتایج دقیق و جامع تری ارائه می دهند.

آیا آزمایش خون بتا همیشه دقیق است؟
هیچ آزمایشی 100% بی خطا نیست. با این حال چند نکته وجود دارند که باید برای کسب دقیق ترین نتیجه بدانید. نتایج مثبت و منفی کاذب می توانند در آزمایش بتا رخ دهند. ممکن است با وجود مثبت یا منفی شدن آزمایش شما، نتیجه قطعی نباشد. در اینجا یک پزشک متخصص می تواند کمک کند. پزشک می تواند نتایج آزمایش بتا، علائم بالینی، سونوگرافی ها و سایر آزمایش های شما را برای تشخیص دقیق تر در نظر بگیرد.
برخی داروهای حاوی hCG، مانند داروهای باروری و تقویت کننده جنسی می توانند نتایج نادرست در آزمایش بتا ایجاد کنند. حتی مصرف ماری جوانا می تواند مقدار hCG را در جریان خون شما تغییر دهد و نتایج نادرستی ایجاد نماید.
ممکن است آزمایش بتای شما نتیجه مثبتی را نشان دهد اما علائم بارداری شما مشخص نباشند. در این صورت انجام آزمایش های اضافی مربوط به تومورهای رحم و تخمدان ها، برای رد احتمال سرطان ضروری می باشد. در همین حال، نتیجه مثبت کاذب زمانی رخ می دهد که فردی با وجود باردار نبودن، آزمایش بتا مثبت دریافت کند. این می تواند نشان دهنده خطاهای آزمایشگاهی یا وجود آنتی بادی های خاصی باشد که می توانند در آزمایش اختلال ایجاد کنند.
اگر در مورد نتیجه آزمایش بتا خود شک دارید، روش های دیگری وجود دارند که می توانید برای اندازه گیری سطح hCG خود استفاده کنید. برای تشخیص بارداری یا مشکل جنین یا مادر، نباید تنها به آزمایش بتا اعتماد کرد، زیرا این آزمایش همیشه دقیق نیست. آزمایش های اضافی، مانند سونوگرافی در 12 هفته اول بارداری، می توانند نتایج دقیق تری ارائه دهند.

در سه ماهه اول بارداری چه آزمایشی باید انجام داد؟
12 هفته اول، یک دوره رشد هیجان انگیز برای کودک شما می باشد. در این دوران، بیشتر اندام های آنها شکل گرفته و ویژگی های آنها شروع به شکل گیری کرده می کنند. در این زمان، پزشک شما آزمایش های زیر را برای شما تجویز می کند:
- CBC
در ابتدا پزشک شمارش کامل سلول های خونی (CBC) را به عنوان بخشی از آزمایش بارداری تجویز می کند. CBC یک آزمایش خون است که سه نوع سلول زیر را در خون شما مورد بررسی قرار می دهد:
- گلبول های قرمز
- گلبول های سفید
- پلاکت ها
نتایج آزمایش CBC به پزشک شما بینش ارزشمندی در مورد موارد زیر می دهد:
- توانایی بدن شما برای حمل اکسیژن
- محافظت در برابر عفونت ها
- تشکیل لخته برای توقف خونریزی
اگر هر یک از عملکردهای فوق به خطر بیفتند، شما و کودکتان در معرض خطر قرار می گیرید. سطوح پایین گلبول های قرمز خون یا هموگلوبین ممکن است نشان دهنده کم خونی باشد. کم خونی، یک بیماری شایع در دوران بارداری بوده که می تواند باعث خستگی، ضعف و مانع رشد کودک شما شود. پایین بودن پلاکت ها می تواند خونریزی شما را در هنگام زایمان، بسیار پرعارضه کند.
با نظارت بر تعداد سلول های خونی و رسیدگی به هر گونه بیماری زمینه ای در مراحل اولیه، می توانید از خطرات احتمالی جلوگیری کنید. بدین صورت از بارداری سالم لذت می برید. تست بارداری 12 هفته ای با CBC یک جنبه حیاتی از مراقبت های دوران بارداری است. این تست به اطمینان از ایمنی و رفاه مادر و کودک کمک می کند.
- آزمایش سرخک آلمانی
سرخچه که به عنوان سرخک آلمانی نیز شناخته می شود، یک عفونت ویروسی است که می تواند از طریق سرفه و عطسه منتقل شود. برای زنان باردار مهم بوده که از مصونیت خود در برابر این ویروس آگاه باشند، زیرا ممکن است آن را به فرزند خود منتقل کنند. زنانی که قبلا عفونت سرخچه را تجربه کرده یا واکسیناسیون شده اند، آنتی بادی هایی در خون خود دارند. این آنتی بادی ها می توانند از ابتلای مجدد آن ها جلوگیری کنند. همچنین این آنتی بادی ها از نوزادشان در برابر ویروس محافظت می کنند.
برای بررسی ایمنی، زنان باردار باید آزمایش بارداری در 12 هفته اول و تست سرخچه را در نظر بگیرند. عفونت سرخک در دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه اول، می تواند نوزاد را در معرض خطر نقص های مادرزادی جدی قرار دهد. تمام زنانی که برای اولین بار باردار می شوند، باید از نظر ایمنی در برابر این عفونت آزمایش شوند. برای تعیین آنتی بادی های موجود در خون، محافظت از زن باردار و جنین، باید از مادر نمونه خون گرفته شود.
اگر یک زن باردار، آنتی بادی کافی برای محافظت از خود و جنینش نداشته باشد، باید احتیاط کند. مادر باید از تماس با افرادی که علائم سرخچه دارند، خودداری نماید. اگر یک زن غیرباردار، آنتی بادی کافی داشته باشد، باید واکسن سرخک دریافت کرده و 28 روز تا اقدام برای باردار شدن صبر کند. در غیر این صورت، مادر باید پس از تولد نوزاد، درباره زمان واکسیناسیون سرخچه با پزشک مشورت کرده تا از فرزند بعدی خود محافظت نماید.
- کشت ادرار
به غیر از مصونیت سرخک، زنان باردار باید آزمایش کشت ادرار را نیز برای تعیین وجود باکتری های بدون علامت در نظر بگیرند. سازمان های بهداشتی مختلف مانند USPSTF، IDSA، AAFP و ACOG چنین غربالگری را برای بررسی وجود باکتری در ادرار توصیه می کنند. این نوع باکتری می تواند منجر به عفونت های جدی تر کلیه و وزن کم نوزاد هنگام تولد شود.
در صورت یافتن مقادیر قابل توجهی باکتری، ممکن است آنتی بیوتیک مناسب تجویز گردد. اطمینان از ایمنی در برابر سرخک و انجام منظم تست های بارداری، برای سلامت و رفاه کلی مادر و جنین بسیار مهم است. حتما قبل از تست کشت ادرار، شرایط لازم را بپرسید.
آزمایش های اختیاری در زمان بارداری کدامند؟
برخی از آزمایش های اختیاری در زمان بارداری عبارتند از:
- آزمایش گلوکز خون یا هموگلوبین A1C
برای زنانی که در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند، پزشک ممکن است آزمایش قند خون یا هموگلوبین A1C را توصیه کند. این امر به ویژه در صورتی صدق می کند که زن سابقه خانوادگی دیابت داشته باشد. این بررسی را می توان به عنوان آزمایش قبل بارداری یا در طول 12 هفته اول بارداری برای تشخیص دیابت انجام داد. افزایش سطح قند خون ممکن است نشان دهنده وجود دیابت باشد. آزمایشات اضافی می توانند این تشخیص را تایید کنند.
- آزمایش هورمون محرک تیروئید (TSH)
زنان با سابقه بیماری تیروئید ممکن است در طول بارداری خود نیاز به نظارت بر هورمون تیروئید داشته باشند. برای بررسی سطح TSH که برای رشد سالم جنین و سلامت مادر ضروری است، می توان از تست بارداری 12 هفته ای استفاده کرد.
- پانل تورچ
اگر خانمی مشکوک به قرار گرفتن در معرض عفونت ویروسی در دوران بارداری باشد، باید از پانل TORCH برای غربالگری بیماری های عفونی استفاده کند. بیماری های عفونی می توانند باعث نقص جنین در هنگام تولد شوند. پانل TORCH شامل یک سری آزمایش خون بوده که می توانند بیماری های زیر را تشخیص دهند:
- توکسوپلاسموز
- سرخچه
- سیتومگالوویروس (CMV)
- ویروس هرپس سیمپلکس (HSV)
- سیفلیس
- هپاتیت B
- کوکساکی ویروس
- ویروس اپشتین بار
- ویروس واریسلا زوستر
- پاروویروس B19
جمع بندی
با انجام این آزمایش ها، می توان به مشکلات زودرس بارداری و نیز اختلالات جنینی پی برد و درمان مناسب آنها را شروع نمود. مراجعه به مراکز پزشکی و آزمایشگاه ها برای بسیاری از بانوان باردار به دلایل مشکلات حرکتی یا داشتن کودک کوچک، دردسر بسیاری به دنبال دارد. در این حالت، پلتفرم آنلاین پزشکی آنی آزما می تواند یک گزینه عالی برای بسیاری از زنان باشد.
با استفاده از این پلتفرم، می توان به راحتی و بدون دردسر، هر آزمایشی را در خانه انجام داده و به نتایج آن دست یافت. همچنین با اعزام تکنسین متخصص، می توان مطمئن شد که بررسی ها به بهترین نحو و با دقت بالایی انجام می شوند. اگر به دنبال یک گزینه مطمئن و راحت برای انجام آزمایش های بارداری هستید، به وب سایت آنی آزما سر بزنید. با آنی آزما می توانید از خدمات پزشکی آنلاین، به صرفه و سریع استفاده کنید.