جادوی عدم مصرف قند در هزار روز ابتدایی حیات

تحقیقات تازه حاکی از آن است که خطر ابتلا به دیابت و فشار خون بالا در افرادی در میانسالی که در دوران جنینی و نوزادی از میزان قند کمتری بهره مند شده اند، به طرز قابل توجهی کاهش می یابد. بر اساس این تحقیقات، کاهش دریافت قند در دوران جنینی و همچنین در سنین خردسالی می تواند موجب حفاظت آنها در برابر بروز این بیماری ها در سنین بزرگسالی باشد.
این نتیجه گیری ها نشان می دهد که تغذیه مناسب در نخستین هزار روز زندگی، زمانی که کودکان از منابع تغذیه ای مادر به سمت غذاهای دیگر منتقل می شوند، از اهمیت بالایی برخوردار است. محققان مشخص کرده اند که محدود کردن قند به میزان مطلوب در دستورالعمل های غذایی از اوایل زندگی، به طور قابل ملاحظه ای با کاهش ۳۵ درصدی ابتلا به دیابت نوع ۲ و ۲۰ درصدی خطر فشار خون بالا در مراحل میان سالی رابطه دارد.
علاوه بر این، به نظر می رسد که رژیم های غذایی کم قند روند ظهور بیماری های مزمن را به تعویق می اندازد؛ به گونه ای که دیابت و فشار خون بالا در افرادی که در اوایل زندگی مصرف قند کمتری داشته اند، به ترتیب چهار و دو سال دیرتر از افرادی که قند بیشتری مصرف کرده اند، بروز پیدا می کند.
پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیای جنوبی نیز بر این باورند که “تجربه رژیم غذایی نسبتاً کم قند در دوران جنینی و اوایل کودکی به شدت خطر ابتلا به دیابت و فشار خون را در چند دهه بعدی کاهش می دهد و همچنین ظهور این بیماری ها را به تاخیر می اندازد.”
در یک تحقیق دیگر، نشان داده شده که در دوران محدودیت قند در زمان جنگ، مصرف قند به میزان مجاز نزدیک بوده اما پس از پایان این محدودیت، مصرف آن به طور چشمگیری دو برابر شده و از ۴۰ گرم به ۸۰ گرم افزایش یافته است. دانشمندان با بررسی داده های بیوبانک بریتانیا، به مقایسه وضعیت سلامت ۳۸۰۰۰ میانسال که در دوره محدودیت قند متولد شده بودند با ۲۲۰۰۰ نفری که پس از آن به دنیا آمده اند پرداختند. تحلیل نتایج نشان داد افرادی که دوران جنینی آنها با محدودیت قند همراه بوده و در این زمان به سن دو سالگی رسیده بودند، به طور قابل توجهی نرخ ابتلا به دیابت و فشار خون بالا کمتری را تجربه کرده اند. حدود یک سوم این کاهش خطر به دوران جنینی مربوط می شود.
کودکان زیر چهار سال باید از نوشیدنی های شیرین شده با شکر پرهیز کنند
به والدین توصیه می شود که قندهای ساده، به ویژه آنهایی که به غذاها و نوشیدنی ها افزوده می شوند و همچنین به طور طبیعی در عسل ها، شربت ها و نوشیدنی های میوه ای صنعتی وجود دارند، نباید بیش از ۵ درصد از مجموع کالری روزانه را شامل شوند که این مقدار برابر با ۳۰ گرم یا هفت حبه قند برای بزرگسالان است. در خصوص کودکان زیر چهار سال، توصیه می گردد از نوشیدنی های شیرین با شکر و غذاهای حاوی شکر اضافی پرهیز نمایند. به طور میانگین، بریتانیایی ها تقریباً دو برابر میزان توصیه شده روزانه قند مصرف می کنند.
یکی از متخصصان تغذیه در این زمینه می گوید: «همه ما خواهان بهبود سلامت خود و ایجاد بهترین شروع ممکن برای فرزندان مان هستیم و کاهش قندهای افزوده در اوایل زندگی اقدامی چشمگیر در این راستا می باشد. اما اجرای این توصیه آسان نیست. شکر افزوده در همه جا موجود است، حتی در غذاهای مخصوص کودکان و نوپایی که به اندازه زیادی در معرض تبلیغات تلویزیونی برای میان وعده های شیرین قرار دارند.
با وجود اینکه افزایش دانش تغذیه ای در میان والدین و مراقبان از اهمیت بالایی برخوردار است، ما همچنین باید شرکت های تولید کننده را مسئول بدانیم تا غذاهای کودکان را با گزینه های سالم تر تهیه کرده و قیمت های محصولات شیرین هدف گذاری شده برای کودکان را کاهش دهند. افزایش آگاهی، سلامت غذاهای موجود در بازار و ارائه مشوق های مناسب، به والدین این امکان را می دهد که به راحتی میزان مصرف قند فرزندان و خود را کاهش دهند.
محققان دانشگاه ساوتهمپتون همچنین اعلام کرده اند: “شواهد جدیدی وجود دارد که نشان می دهد کاهش تماس نوزادان متولد نشده و نوزادان تازه متولد شده با قند دارای فواید ماندگاری برای سلامت بوده و خطر ابتلا به دیابت و فشار خون بالا در آینده را کاهش می دهد.
طبق گزارشی که در دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت منتشر شده است، تحقیقات جدید حاکی از آن است که احتمال بروز چاقی در کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری به غذاهای با شاخص گلیسمی پایین روی می آورند کمتر است؛ چرا که این مواد غذایی به تدریج هضم و جذب شده و باعث افزایش آرام تر قند خون می شوند.
پژوهش هایی که توسط دانشکده بهداشت و پزشکی گرمسیری لندن انجام شده، گواهی بر این مسئله است که مصرف زیاد قند در کودکان و بزرگسالان می تواند منجر به کاهش سطح سلامت شود و بر اهمیت رژیم غذایی با قند افزوده کمتر، خصوصاً در مراحل اولیه زندگی، دوران بارداری و سال های نخست زندگی تأکید می کند. تمام این موارد ضرورت مداخلات بهداشتی را برای تسهیل دسترسی به مواد غذایی با کیفیت و با قند افزوده کمتر به خوبی نمایان می سازد.