نگرانی از گسترش جهانی این نوع آنفولانزا؛ آیا باز هم با مشکلات کرونا مواجه خواهیم شد؟

از آن زمان تا به امروز، دغدغه ها درباره ظهور بیماری های عفونی جدید از جمله ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و یا انگل ها برای جامعه افزایش یافته است.
پس از کنترل ویروس کرونا که به لطف واکسن های کارآمد حاصل شد، سه بیماری عفونی عمده بیشترین نگرانی را برای مقامات بهداشتی ایجاد کرده اند: مالاریا که ناشی از یک انگل بوده، ایدز که نتیجه فعالیت یک ویروس است و سل که به دلیل وجود یک باکتری به وجود می آید.
این سه بیماری به طور مشترک سالانه حدود ۲ میلیون نفر را به کام مرگ می کشند.
علاوه بر این بیماری ها، مقامات از وجود فهرست هایی برای عوامل بیماری زای با اولویت بالا نیز اطلاع دارند، به ویژه آن دسته که در برابر درمان های آنتی بیوتیکی و ضدویروسی مقاوم شده اند.
یکی از ویروس های آنفلوآنزا که در حال حاضر نگرانی های زیادی را به همراه دارد و در آستانه تبدیل شدن به یک مشکل جدی در سال ۲۰۲۵ است، زیرمجموعه ای از آنفلوآنزای «نوع آ» است که به طور غیررسمی به آن «آنفلوآنزای پرندگان» می گویند.
این ویروس در سطح وسیعی در بین پرندگان وحشی و اهلی، از جمله طیور، پخش شده و به تازگی در گاوهای شیری در چندین ایالت آمریکا و همچنین در اسب ها در مغولستان شناسایی شده است.
زمانی که موارد آنفلوآنزا در حیواناتی همچون پرندگان افزایش می یابد، همیشه این نگرانی وجود دارد که ممکن است به انسان ها منتقل شود.
از آنجایی که آنفلوآنزای پرندگان قادر به آلوده کردن انسان ها است، در آمریکا امسال ۶۱ مورد ابتلا شناسایی شده که بیشتر آن ها ناشی از تماس کارگران با گاوهای آلوده یا مصرف شیر خام بوده است.
این افزایش که در مقایسه با تنها دو مورد در قاره آمریکا در دو سال گذشته، بسیار قابل توجه است، همچنین با نرخ مرگ و میر حدود ۳۰ درصد در عفونت های انسانی، سبب شده تا آنفلوآنزای پرندگان به سرعت در اولویت بندی مقامات بهداشت عمومی قرار گیرد.
خوشبختانه در حال حاضر به نظر نمی رسد که این آنفلوآنزا از فردی به فرد دیگر منتقل شود، که این امر به طور قابل توجهی احتمال وقوع یک همه گیری در انسان ها را کاهش می دهد.
با این حال، یک مطالعه اخیر نشان داده که ممکن است یک جهش در ژنوم این ویروس منجر به انتقال آن از انسان به انسان شود که می تواند آغازکننده یک همه گیری جدید باشد.
اگر این سویه از آنفلوآنزا تغییراتی پیدا کرده و قادر به انتقال بین انسان ها شود، دولت ها باید به سرعت از طریق اقداماتی، شیوع آن را تحت کنترل درآورند. مراکز کنترل بیماری در نقاط مختلف جهان برنامه های آمادگی برای مقابله با شیوع آنفلوآنزای پرندگان و بیماری های نوظهور را تهیه کرده اند.
به عنوان مثال، بریتانیا برای مواجهه با تهدید احتمالی در سال ۲۰۲۵، ۵ میلیون دوز واکسن «اچ۵» که می تواند از انسان ها در برابر آنفلوآنزای پرندگان محافظت کند، تهیه کرده است.
محققان هشدار داده اند که در حالی که مقامات جهانی باید بر روی ظهور بیماری های همه گیر جدید تمرکز کنند، نباید از خطر نهفته «همه گیری های آهسته» مانند مالاریا، ایدز، سل و سایر عوامل بیماری زا که همچنان تأثیرگذار بر سلامت انسان هستند، غافل شوند.
یورونیوز