کمبود ویتامین D در زنان باعث به وجود آمدن بیماری های دردناک می شود

دکتر محمد رضا صادقی، که سمت ریاست پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن سینا جهاددانشگاهی را بر عهده دارد، در این مراسم تصریح کرد: سلامت به عنوان یکی از پایه های بسیار مهم در راستای توسعه پایدار جهانی محسوب می شود. امروزه بسیاری از کشورها به این مقوله توجه می کنند و ما نیز در برنامه های توسعه ملی خود این موضوع را با دقت مورد بررسی قرار داده و در حال حاضر در مراحل تدوین برنامه توسعه هفتم قرار داریم.
او با اشاره به اهمیت سلامت زنان و مادران، این مسئله را یکی از اصول اساسی و بنیادین سلامت در یک جامعه به حساب آورد و افزود: خانواده به عنوان واحد بنیادی جامعه تلقی می شود و سلامت زنان و مادران به شکل مستقیم بر سلامت کل خانواده تأثیرگذار است؛ بنابراین، تمرکز بر سلامت این قشر، در واقع بهبود سلامت خانواده و جامعه را نیز به همراه دارد.
دکتر صادقی همچنین به بیماری آندومتریوز اشاره کرد که از جمله مشکلات مهم حوزه سلامت زنان به شمار می رود. او توضیح داد که این بیماری در مراحل اولیه به طور معمول چندان قابل مشاهده نیست، اما در مراحل پیشرفته با نشانه ها و عوارضی همراه می شود که می تواند تأثیرات منفی بر تمامی اعضای خانواده داشته باشد.
رئیس پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن سینا جهاددانشگاهی ادامه داد: دیر تشخیص دادن این بیماری می تواند باعث تأخیر در روند درمان آندومتریوز شده و در نتیجه عوارض و تبعات پیچیده ای به بار آورد. به همین خاطر، بخش عمده ای از کارهای ما در این مرکز به بررسی و درمان آندومتریوز، مسائل باروری و تولید مثل زنان و مادران اختصاص دارد، و بخش های دیگر نیز در راستای ارتقاء کیفیت زندگی آن ها فعالیت می کنند که ممکن است جنبه های مختلف زندگی شان را تحت تأثیر قرار دهد.
وی افزود: با یاری خدا، امروزه به خاطر پیشرفت در جراحی های کم تهاجمی، توانسته ایم زمان بستری خانم ها در مراکز درمانی و بیمارستان ها را کاهش دهیم. کلینیک آندومتریوز مرکز ناباروری ابن سینا، به عنوان مکانی شناخته می شود که امید بسیاری از بیمارانی است که به جراحی هایی احتیاج دارند که نه تنها باروری آن ها را حفظ کند، بلکه کیفیت زندگی شان را نیز بهبود بخشد. ما امیدواریم که نتایج این کنگره، به حفظ جمعیت و ارتقای سلامت جامعه و بانوان کمک نماید.
آندومتریوز به عنوان یک بیماری ناشناخته
دکتر علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، نیز در این گردهمایی اعلام کرد: با توجه به پیگیری ها و فعالیت های پژوهشگاه ابن سینا در سال های اخیر، توجه بیشتری به حوزه سلامت بانوان به خصوص آندومتریوز معطوف شده و اقدامات شایسته ای در زمینه تشخیص و درمان این بیماری صورت پذیرفته است.
او افزود: آندومتریوز به واقع یکی از حلقه های مفقوده در عرصه سلامت محسوب می شود که در سال های اخیر کمتر به آن پرداخته شده است. بسیاری از مطالعات و برنامه های مداخله ای و تشخیصی ما عمدتاً فاقد پایه علمی بوده اند، اما لازم است به زحمات همکاران در پژوهشگاه ابن سینا که فضایی مناسب برای طراحی استراتژی های تشخیصی و درمانی فراهم نموده اند، اشاره کنیم.
وی ادامه داد: آندومتریوز بیماری ای مزمن، پیچیده، چند بعدی و دردناک بوده که معضلات متعددی را به ویژه در ابعاد فیزیکی و روانشناختی به همراه دارد و تأثیرات آن می تواند به شکل ملموس بر کیفیت زندگی این بیماران تأثیر بگذارد. متأسفانه ابعاد خستگی زای این بیماری گاهی کمتر به چشم می آید. اما حال بروز تغییرات مثبت در حال شکل گیری است و شاهد پیشرفت های قابل توجهی در زمینه تشخیص و درمان هستیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، آندومتریوز را به عنوان بیماری ای ناشناخته توصیف کرده و اضافه کرد: اگر امروز بگوییم که آندومتریوز جزو بیماری های خودایمنی محسوب می شود، سخن گزاف گویی نکرده ایم.
دکتر زالی به ارتباط این بیماری با میگرن اشاره و اظهار داشت: افراد مبتلا به اندومتریوز معمولاً با احتمال بیشتری به میگرن دچار می شوند و به خصوص نوجوانانی که در سنین پایین تر به این عارضه دچار می شوند، اغلب دردهای شدیدی را نسبت به میگرن تجربه می کنند.
او بر این نکته تأکید داشت که تشخیص به موقع این بیماری از اهمیت زیادی برخوردار است و بیان کرد: لازم است که در کنار روش لاپاروسکوپی، از شیوه های کمکی دیگری برای شناسایی این بیماری بهره برداری کنیم. تکنیک های تصویر برداری نوین مانند MRI می تواند در این زمینه مفید واقع شود.
به گفته او، باید عوامل تغذیه ای و محیطی را نیز در روند تشخیص و درمان آندومتریوز در نظر بگیریم. تحقیقات نشان داده اند که بین کمبود ویتامین D و ابتلا به این بیماری ارتباط مستقیمی وجود دارد. از طرفی، مصرف آنتی اکسیدان ها و ویتامین C ممکن است به کاهش دردهای قاعدگی و خطر ابتلا به آندومتریوز در زنان کمک نماید. همچنین، پژوهش های دیگر نشان داده اند که آلودگی هوا نیز نقش بسزایی در بروز این بیماری دارد. بنابراین لازم است تا به این مسائل در کنار مباحث مربوط به درمان و تشخیص توجه شود.
دکتر زالی خاطرنشان کرد: برآورد می شود که در کشور حدود سه میلیون نفر به آندومتریوز مبتلا باشند، در حالی که تنها ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر از این افراد به طور رسمی تشخیص داده شده اند، زیرا بقیه این افراد هنوز در فرآیند تشخیص قرار نگرفته اند.
کاهش هزینه ها و مشکلات بیماران
دکتر علی صادقی تبار، مدیر مرکز درمان ناباروری و سقط مکرر پژوهشگاه ابن سینا، نیز در این مراسم بیان کرد: ما تلاش کرده ایم که به تمامی ابعاد بیماری آندومتریوز بپردازیم. خوشحالیم که در یازده سال گذشته از فعالیت های این مجموعه، تعداد بیمارانی که به دلیل درمان های نادرست و نا مناسب به اینجا مراجعه می کردند، کاهش یافته است؛ زیرا آموزش و فرهنگ سازی در این زمینه تأثیر بسزایی داشته است.
وی ادامه داد: در حال حاضر با استفاده از ابزارهای دقیق و تجربیات پزشکان، توانسته ایم آلام و هزینه ها و رفت و آمدهای بیماران را به حداقل برسانیم تا شرایطی ایجاد کنیم که آن ها بتوانند به راحتی از این خدمات بهره مند شوند.
مدیر مرکز درمان ناباروری و سقط مکرر پژوهشگاه ابن سینا اظهار داشت: ما نه تنها این خدمات را به جامعه معرفی کرده ایم، بلکه فراتر از آن به سامانه های منطقه ای نیز پرداخته و به طور مثبت در این زمینه فعالیت نموده ایم.
دکتر صادقی تبار افزود: در دیدارهایی که مسئولان جهاد دانشگاهی با کشور سوریه و به تازگی با عراق داشته اند، موضوع آندومتریوز و اثر بخشی تلاش های همکاران ما در این زمینه به بحث گذاشته شده است؛ بنابراین باید به ارزش این همکاری و کار تیمی بیشتر اهمیت دهیم، زیرا فعالیت ما فراتر از صرف درمان است و تأثیر عمیق تری را به دنبال دارد.
به نقل از گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، این کنگره با محورهای گوناگونی نظیر اپیدمیولوژی، ژنتیک و اپی ژنتیک بیماری آندومتریوز، درمان های دارویی و جراحی، حفظ باروری در مبتلایان به آندومتریوز، عوارض روش های لاپاراسکوپی، هیستروسکوپی و آناتومی در جراحی لاپاراسکوپی از ۷ بهمن آغاز و در روزهای ۱۴ و ۱۵ ادامه خواهد داشت.