بارداری و روزه داری/ از چه زمانی مادران باردار اجازه روزه گرفتن دارند؟

یک متخصص در زمینه طب مادر و جنین (پریناتولوژی) تصریح کرد: برای جلوگیری از هرگونه آسیب به مادر و جنین، زنان باردار باید قبل از آغاز روزه داری حتماً با پزشک خود مشورت کنند.
دکتر سلمه دادگر، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در این خصوص گفت: از آنجا که روزه داری باید بدون خطر برای سلامت مادر و جنین باشد، زنانی که شرایط پزشکی خاص یا مشکلاتی مربوط به بارداری دارند، ممکن است نتوانند روزه بگیرند.
او ادامه داد: اجازه روزه داری برای مادران باردار سالم به دوره مشخصی از بارداری بستگی دارد. اگر بارداری را به سه دوره سه ماهه تقسیم کنیم، بهترین زمان برای روزه داری مادرانی که به لحاظ سلامتی هیچ مشکلی ندارند، دوره سوم ماه دوم بارداری است.
دکتر دادگر در مورد روزه داری در هفته های ١٤ تا ٢٨ بارداری، در صورت نبود مانع پزشکی، آن را بدون مشکل ارزیابی کرد و افزود: سه ماهه اول بارداری دوره حساسی برای شکل گیری ارگان های جنین است؛ لذا در این زمان توجه به سطح قند خون مادر حیاتی است زیرا تکامل قلب و مغز جنین به گلوکز وابسته است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد که گرسنگی طولانی می تواند منجر به افزایش «کتون» در خون شود که این موضوع ممکن است بر رشد و توسعه مغز جنین تأثیر منفی بگذارد. علاوه بر این، روزه داری در ماه های اول بارداری به دلیل مشکلاتی نظیر تهوع و استفراغ می تواند این وضعیت را بدتر کند.
وی بیان کرد که بسیاری از کارشناسان روزه داری در سه ماهه اول را توصیه نمی کنند مگر با تأیید پزشک، و در دوره سوم بارداری که بدن در حال ذخیره انرژی برای زایمان است، غالباً از روزه داری به ویژه بعد از هفته ٣٦ پرهیز می شود. این امر به دلیل تأثیرات منفی بر روی رشد جنین و همچنین خطر زایمان زودرس در برخی مطالعات ذکر شده است.
دکتر دادگر از دوران سه ماهه دوم بارداری به عنوان بهترین زمان برای روزه داری مادران یاد کرد و افزود: استراحت کافی و منظم در طول روز، اجتناب از فعالیت های شدید، تأمین آب کافی در وعده های افطار و سحر، جلوگیری از خوردن وعده های بسیار سنگین در افطار و سحری و به حداقل رساندن حجم وعده ها می تواند برای راحتی روزه داری مادران مؤثر باشد.
وی پیشنهاد کرد که مادران باردار در وعده افطار به مصرف میوه، سبزی، غلات و آب فراوان بپردازند و اگر تمایل به مصرف شیرینی دارند، از عسل، شیره انگور، خرما و توت می توانند استفاده کنند. همچنین مصرف آش و حلیم غیرچرب نیز توصیه شده و باید از مصرف غذاهای سرخ کردنی پرهیز شود.
بر اساس گزارش وبدا و نظر عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در وعده سحری نیز می توان از غلات سبوس دار، میوه، سبزی، حبوبات، آب کافی و آجیل کم نمک بهره مند شد.