آسمان در انتظار پدیده ماه سیاه در شب سال نوی میلادی
۱۳:۲۳ – ۰۹ دی ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه کربلایی – پدیده ماه سیاه به زمانی اشاره دارد که در یک ماه، ۲ بار ماه جدید (ماه سیاه) رخ میدهد. این اتفاق معمولاً در ماههای خاصی از سال پیش میآید و به نوعی یک پدیده نجومی جالب است. معمولاً در هر ماه، یک بار ماه جدید داریم؛ اما در برخی از ماهها، به دلیل تفاوتهای تقویمی، ممکن است ۲ بار این پدیده اتفاق بیفتد.
این پدیده به طور خاص در تقویمهای قمری و خورشیدی قابل مشاهده است و معمولاً در ماههایی که ۳۰ یا ۳۱ روز دارند، بیشتر اتفاق میافتد. ماه سیاه به خودی خود پدیدهای خاص و جالب است و میتواند فرصتی برای تماشای آسمان و ستارهها باشد؛ زیرا در این زمان نور ماه کم است و آسمان تاریکتر به نظر میرسد.
ماه سیاه بعدی در تاریخ ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ رخ خواهد داد. این یک فرصت عالی برای مشاهده آسمان و لذت بردن از زیباییهای نجومی است.
آلفیا نسترنکو، رئیس مجتمع آموزش اخترفیزیک دانشکده فیزیک دانشگاه دولتی نووسیبیرسک، توضیح داد که به طور معمول، ماه در یک ماه از چهار مرحله میگذرد، در طول یک ماه قمری، حالتهای مختلف ماه از روی زمین دیده میشود. گاهی فقط یک هلال باریک ماه دیده میشود و گاهی هم ماه کامل را در آسمان شب میبینیم. به این حالتهای مختلف ماه اصطلاحاً فازهای ماه میگویند.
زمانی از چرخش ماه که این سیاره دقیقا بین خورشید و زمین قرار میگیرد، دورترین بخش ماه نسبت به ما توسط نور خورشید روشن میشود و هلال باریکی از آن قابل مشاهده است. در ۳۱ دسامبر دومین ماه جدید رخ خواهد داد. در بیشتر موارد، دیدن این ماه جدید با چشم غیرمسلح غیرممکن خواهد بود، اما استثناهایی وجود دارد.
این پدیده به خودی خود چندان نادر نیست و به طور متوسط هر ۲ یا ۳ ماه یک بار اتفاق میافتد. جالب این جا است که اکنون مصادف با شب سال نو شده است.
منبع: stolicaonego.ru